Emil Constantinescu a comis-o grav! Declarație rasistă de față cu un diplomat american

Fostul președinte Emil Constantinescu ar fi folosit o replică rasistă împotriva oamenilor de culoare, într-o discuție cu fostul ambasador american la București, Alfred H. Moses. Întâmplarea a fost povestită de diplomatul american într-o carte de memorii.

„La sfârșitul lui iunie [1997] am început să ne pregătim pentru vizita președintelui Clinton [la București]. Casa Albă a aprobat programul pe care l‑am propus, inclusiv discursul președintelui în Piața Universității. […]

Președintele Clinton avea să vorbească de pe o platformă amplasată în piață. Pentru a ne asigura că vom avea suficient public cu ocazia discursului, am aranjat ca o formație muzicală să cânte în piață cu câteva ore înainte ca președintele să ia cuvântul.

Compania Xerox avea să distribuie 20.000 de fluturași care să îndemne oamenii să participe și am aranjat ca Pepsi și Coca‑Cola să distribuie gratis băuturi”, scrie ambasadorul SUA în cartea de memorii.

Emil Constantinescu, declarație rasistă

”Când i‑am menționat acest lucru președintelui Constantinescu, acesta a fost șocat și i‑au scăpat niște vorbe: Românii nu sunt ca negroteii voștri din sud. N‑o să vină ca să primească băuturi gratis. Zoe Petre a mers chiar mai departe de atât, exprimându‑și îngrijorarea că dacă oferim băuturi gratis și distracție, aveam să atragem mulți țigani. În România nu se auzise încă de corectitudine politică.”, spune diplomatul.

Fragmentul face parte din cartea „Jurnal de București. Drumul României de la întuneric la lumină. Memoriile unui ambasador american”, scrisă de Alfred H. Moses și publicată de Editura Art. site news

Lasă un răspuns