Efecte coronavirus: economia globală se va scufunda la niveluri nemaivăzute de un deceniu

Sunt tot mai multe voci care spun că efectele coronavirus sunt devastatoare pentru economia globală. Criza coronavirus este umflată la di­mensiunile unei crize economice mondiale, cu oportunităţile şi prevestirile de rău care însoţesc astfel de turbulenţe.

Efecte coronavirus: economia globală se va scufunda la niveluri nemaivăzute de un deceniu

După marea criză financiară din 2007-2008, evoluţia burselor de acţiuni a încetat să mai reflecte mersul economiei, fiind mai degrabă influenţate de politica monetară laxă a băncilor centrale, adică de dobânzile foarte mici şi de banii ieftini injectaţi de aceste instituţii pe pieţe. De aceea, unii din indicii bursieri majori au atins în ultimele luni niveluri record, chiar dacă economiile lumii au dat în ultimul an semne de încetinire coordonată.

Când epidemia globală de coronavirus a demonstrat cât de fragile sunt lanţurile de aprovizionare internaţionale într-o lume globalizată, întrerupând producţia în fabrica lumii China, bursele s-au prăbuşit, unii analişti spunând că exagerat de mult în comparaţie cu riscurile. Acum a apărut spaima de o recesiune globală, iar marile bănci centrale ale lumii se îndreaptă spre ceea ce ar putea deveni un răspuns coordonat la noua criză: stimulente şi reduceri de dobânzi. Exact ce le cer pieţele.

Virusul afectează cererea și oferta

Coronavirusul împinge economia lumii spre prima contracţie de după 2009, scrie Bloomberg pe baza unui raport al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, în care se arată că economia globală se va scufunda la niveluri nemaivăzute de un deceniu în condiţiile în care virusul afectează cererea şi oferta. OCDE a avertizat asupra unei posibile contracţii economice în acest trimestru şi şi-a redus proiecţia de creştere a economiei globale în acest an de la 2,9% la 2,4%.

„Dacă situaţia se înrăutăţeşte, va fi nevoie de acţiuni coordonate de politică în toate economiile majore pentru protejarea sănătăţii şi de stimulente economice“, se arată în analiza OCDE.

Guverne şi bănci centrale se pregătesc deja de bătălie, aminteşte Bloomberg, alimentând aşteptări că acestea vor interveni după prăbuşirile de pe burse de săptămâna trecută. Banca Japoniei şi Banca Angliei s-au angajat la acţiuni menite să stabilizeze pieţele financiare, iar Rezerva Federală americană a deschis drumul spre o reducere a dobânzilor de politică monetară în SUA, cea mai mare economie a lumii.

Citește și Avem dovada că Sorina Pintea a fost săpată de jocuri politice PSD și PNL

În mijlocul panicii create de coronavirus, se aud tot mai multe voci care spun că este posibilă o recesiune în China şi chiar la nivel global. Una este a Doctorului Doom, economistul Nouriel Roubini, care şi-a făcut un nume anticipând criza anterioară şi aruncând de atunci pe piaţă tot felul de scenarii apocaliptice. site news

Lasă un răspuns