Economia Marii Britanii nu-și revine până în 2024

Economia Marii Britanii nu îşi va reveni la nivelurile înregistrate înainte de pandemia de coronavirus până în 2024. Afirmația aparține firmei de analiză financiară EY Item Club, scrie BBC.

Analiştii, care folosesc un model economic asemănător Trezoreriei Marii Britanii, sugerează că rata şomajului din Regatul Unit ca creşte de la 3,9% la 9%, iar economia ţării va scădea cu 11,5% anul acesta, cu mult peste estimările de luna trecută de 8%.

În ultimele luni, consumatorii au fost tot mai precauţi, iar nivelul mic de investiţii va continua să afecteze creşterea economică. Drept rezultat, analiştii se aşteaptă ca recuperarea post-pandemie să dureze cu 18 luni mai mult decât prognozele iniţiale.

Săptămâna trecută, Andy Haldane – principalul economist al Băncii Angliei – a declarat că economia britanică a recuperat aproape jumătate din output-ul pierdut la apogeul restricţiilor de circulaţie din martie şi aprilie.

Ministrul britanic al finanţelor, Rishi Sunak, anunță măsuri. El a declarat că firmele britanice vor primi din partea guvernului bonusuri de până la 1.000 de lire dacă vor angaja tineri. Bonusurile pentru angajatori vor veni prin intermediul unei scheme de 111 milioane de lire. Iar subvențiile se vor acorda în mod direct către noii angajaţi.

Banca Angliei a anunţat luna trecută că va pompa 100 de miliarde de lire în economie. Economia a înregistrat o contracţie de peste 20% în luna aprilie. În plus, peste 600.000 de britanici şi-au pierdut locul de muncă între martie şi mai.

Lasă un răspuns