Economia lumii a crescut în iulie, după cinci luni de ajustare

Economia mondială a revenit pe creștere în iulie, după declinul înregistrat pe parcursul a cinci luni consecutiv, determinat de incidența pandemiei și consecințele acestui șoc fără precedent în perioada postbelică, arată o notă a Băncii Transilvania, care citează statisticile Markit Economics.

Markit Economics a publicat recent statisticile cu privire la evoluția indicatorilor PMI (Purchasing Managers Index) din industria prelucrătoare și sectorul de servicii din economia mondială în iulie și primele șapte luni din 2020.

Calculați împreună cu JP Morgan, indicatorii reflectă dinamica comenzilor noi, producției, locurilor de muncă și prețurilor în principalele ramuri ale economiei, cu mențiunea că pragul de 50 puncte separă creșterea de scădere.

Indicatorul PMI din industria prelucrătoare a urcat cu 2,4 puncte lună/lună la 50,3 puncte în iulie, nivel similar cu cel din ianuarie și, totodată, cel mai ridicat din prima jumătate a anului 2019.

Majorarea componentelor perspective de evoluție pentru următoarele 12 luni, comenzi noi și producție (cu ritmuri lunare de 0,7 puncte, 3,9 puncte, respectiv 4,2 puncte) exprimă premise favorabile pentru dinamica industriei prelucrătoare mondiale pe termen scurt. Scenariul este susținut de eliminarea graduală a restricțiilor implementate pentru contracararea crizei sanitare și de mix-ul relaxat (fără precedent) de politici economice în implementare la nivel mondial.

Producția de bunuri de consum, pe creștere

Analiza din perspectiva ofertei agregate evidențiază majorarea producției de bunuri de consum în iulie, ceea ce confirmă redinamizarea consumului privat.

Totodată, producția de bunuri intermediare și producția de bunuri de capital au crescut în a șaptea lună a anului curent.

Din perspectiva analizei pe regiuni se evidențiază creșterea industriei prelucrătoare în SUA, China, Zona Euro, Marea Britanie, Brazilia și Australia.

De asemenea, indicatorul PMI din sectorul de servicii a crescut cu un ritm lunar de 2,5 puncte la 50,5 puncte în iulie, cel mai ridicat nivel din luna ianuarie.

Se evidențiază majorarea componentelor perspectivele de evoluție pentru următoarele 12 luni (spre maximul din ultimele 13 luni) și revenirea pe creștere a comenzilor noi, aspecte care exprimă premise favorabile pentru dinamica sectorului terțiar al economiei mondiale pe termen scurt.

Pe de altă parte, companiile din sectorul serviciilor au continuat să reducă locurile de muncă în a șaptea lună a anului curent.

Analiza pe regiuni evidențiază dinamica sectorului de servicii din China, Marea Britanie, Rusia și Australia. Pe de altă parte, în Japonia, India, Brazilia și Kazahstan acest sector a scăzut luna trecută.

Prin urmare, indicatorul PMI Compozit (industria prelucrătoare și sectorul de servicii) a crescut cu un ritm lunar de trei puncte la 50,8 puncte în iulie, nivelul maxim din ianuarie. Acest indicator s-a situat sub pragul de 50 puncte pe parcursul a cinci luni consecutiv, în contextul incidenței pandemiei și consecințelor acestui șoc fără precedent.

Majorarea componentelor perspectivele de evoluție pentru următoarele 12 luni și comenzi noi în luna iulie exprimă premise de continuare a procesului de relansare economică post-pandemie pe termen scurt.

Pe de altă parte, numărul de locuri de muncă a continuat să scadă în iulie.

Creșteri substanțiale, abia din 2021

Din perspectiva analizei pe sectoare se evidențiază creșterea componentelor bunuri de consum, servicii de afaceri, servicii financiare, bunuri intermediare și bunuri de capital în luna iulie. Pe de altă parte, serviciile la nivel de consumator au continuat să scadă, pentru a șasea lună consecutiv.

Analiza pe regiuni evidențiază creșterea economică din Australia, Franța, Marea Britanie și SUA. Pe de altă parte, economiile Japoniei, Indiei, Braziliei și Kazahstanului au continuat să scadă în iulie.

Conform scenariului macroeconomic central actualizat de experții Fondului Monetar Internațional (FMI) în această vară PIB-ul mondial ar putea să scadă cu 4,9% an/an în 2020, o redinamizare la 5,4% an/an fiind prognozată pentru 2021.

În acest scenariu PIB-ul țărilor dezvoltate s-ar putea ajusta cu 8% an/an în 2020, dar o redinamizare la 4,8% an/an este previzionată pentru 2021, potrivit Mediafax.

În ceea ce privește țările emergente și în dezvoltare FMI prognozează declinul PIB-ului cu 3% an/an în 2020, urmat de creștere cu 5,9% an/an în 2021. site news

Lasă un răspuns