www.pexels.com

Economia Germaniei își va reveni în a doua jumătate a anului

Economia germană va începe să își revină din criza cauzată de coronavirus, conform estimărilor Institutului ifo, care așteaptă creșteri de 6,9% în trimestrul III și 3,8% în trimestrul IV.

Economia germană a scăzut cu 2,2 la sută în primul trimestru și 11,9 la sută în al doilea,

„Creșterea puternică așteptată în a doua jumătate a anului va fi rezultatul nivelului scăzut de bunuri produse și de servicii din perioada de restricție. Măsurile au fost acum relaxate sau, pentru unele sectoare ale economiei, ridicate comple”, spune Timo Wollmershaeuser, șeful departamentului de previziuni la ifo.

Exporturile germane vor scădea cu 13,3% în 2020; importurile cu 7,7 la sută

Cu toate acestea, producția economică va scădea cu 6,7 la sută în acest an față de 2019. Pentru anul viitor, Institutul ifo se așteaptă la o creștere de 6,4 la sută, ceea ce înseamnă că nivelul producției economice obținut la sfârșitul anului 2021 va fi egal cu PIB din 2019.

Se estimează că numărul mediu de șomeri va crește de la 2,3 milioane la 2,7 milioane în 2020. Anul viitor, în schimb, va scădea la 2,6 milioane. Astfel, rata șomajului va crește de la 5,0 la 5,9 la sută în acest an, înainte de a scădea din nou la 5,6 la sută în 2021.

Consumul privat ar putea scădea cu 6,4 la sută în acest an. Investițiile în echipamente vor scădea cu până la 19,9 la sută, conform Mediafax.

Bugetul național va fi marcat vizibil de criza COVID-19, care va trece de la un surplus de 50,4 miliarde euro anul trecut la un deficit de 175,8 miliarde euro anul acesta. Pe lângă criza economică, aceasta se datorează în primul rând pachetului de ajutor pentru coronavirus și pachetului de stimuli economici, care au costat peste 160 de miliarde de euro. Anul viitor, bugetul național va rămâne în roșu, la –76,5 miliarde euro.

Germania a fost considerată un exemplu în ceea ce privește gestionarea pandemiei, deși numărul cazurilor înregistrate a fost multă vreme printre cele mai mari din lume.

Primul deces asociat infectării cu coronavirus a fost raportat la 9 martie. De atunci, conform worldometers, bilanțul deceselor a ajuns la 9.052, iar cel al infectărilor, la 195.832. site news

Lasă un răspuns