După asumarea răspunderii, PSD nu atacă Guvernul prin moțiune de cenzură

Camera Deputaților și Senatul s-au reunit joi, pentru cele trei proiecte pentru care Guvernul și-a asumat răspunderea. E vorba de modificarea legilor Justiției, abrogarea OUG 51 privind decontarea transportului pentru elevi și legea plafoanelor bugetare. Pentru fiecare proiect a avut loc câte o ședință a Parlamentului. Premierul Ludovic Orban a făcut apel la parlamentari, în plenul reunit, să nu mai adopte alte legi care implică resurse financiare suplimentare. El spune că „suntem într-o situație extrem de dificilă” și că bugetul României pe 2020 nu mai suportă vreo cheltuială în plus.

Orban a renunțat la prorogarea pensionării anticipate a magistraților

Președintele de ședință, Marcel Ciolacu, a anunțat că, potrivit procedurii, începând de astăzi curge termenul de 3 zile în care poate fi depusă moțiune de cenzură împotriva Guvernului. Ciolacu a anunţat că sunt prezenţi doar 172 de parlamentari din totalul de 465. Potrivit procedurii, nu sunt dezbateri din partea grupurilor parlamentarilor, după ce premierul îşi asumă răspunderea pentru fiecare proiect de lege. Pachetul de modificări pe justiție nu mai conține prorogarea pentru data de 1 ianuarie 2020 a pensionării anticipate a magistraților, legea fiind votată ieri, în Senat. Au rămas doar legile privind creșterea numărului judecătorilor în completele inferioare, de la doi la trei, dar și partea legată de vechimea pentru accederea în Institutul Național al Magistraturii.

PSD nu depune moțiune de cenzură, doar atacă două legi la CCR

PSD va contesta la Curtea Constituțională două legi pe care Guvernul și-a asumat răspunderea în Parlament. Este vorba de actele normative privind prorogarea termenului privind intrarea în magistratură și transportul elevilor. „Legile sunt într-o formă înaintată în dezbatere în Parlament. Nu înțeleg de ce s-a venit cu asumare. Considerăm că există un conflict constituțional atâta vreme cât sunt în dezbatere”, a declarat șeful interimar al PSD, Marcel Ciolacu. Premierul c Orban a reacționat dur față de anunțul atacării la Curtea Constituțională a două din legile pentru care și-a angajat răspunderea. El a afirmat că „PSD rămâne prizonierul baronilor roșii, care sunt inițiatorii OUG 51 care a lăsat copiii fără transport pentru școală”. (site news)

Lasă un răspuns