Eduard Novak

(VIDEO) După 7 ani, Eduard Novak… back in business, cu trei medalii mondiale!

Are 43 de ani, în vara acestui an face 44, dar vârsta l-a propulsat, parcă, spre podiumul Mondialelor Paralimpice de velodrom, de la Milton, Canada. Eduard Novak a rupt inima târgului canadian, și spun asta la propriu, sportivul nostru câștigând trei medalii, în competiția de săptămâna trecută. A cucerit mai întâi medalia de bronz, după contratimpul de un km, apoi a fost aproape de titlu mondial, la 4 km urmărire individuală, mulțumindu-se doar cu medalia de argint, pentru ca la general să urce din nou pe treapta a treia a podiumului, datorită celor 138 de puncte acumulate.

Eduard Novak a avut onoarea să fie gratulat de președintele țării

”Sunt foarte fericit, mai ales pentru medalia locul doi de la urmărire individuală, n-am ținut niciodată un argint mondial în mână. Emoțiile sunt cu atât mai mari, cu cât am revenit în elită, după o pauză de 7 ani. Adică de la acel fantastic titlu olimpic, de la Olimpiada de la Londra, din 2012. În aceste zile mi-am făcut o surpriză plăcută și le mulțumesc familiei, sponsorilor, tuturor celor ce au fost alături de mine”, declara Novak, după argintul din ziua a II-a a Mondialelor.

Eduard Novak a salvat ciclismul de la pieire!

Și trebuie să recunosc că și pentru mine este o surpriză, acest ciclist ajuns la 43 de ani, care, culmea, are planuri mari și pentru viitor. Până să dezvăluim câte ceva din aceste ținte, din agenda lui Novak, vă spun că, în 2013, omul nostru de la Tușnad a fost considerat un fel de salvatore della patria al ciclismului românesc Sportul cu pedale de la noi era condus, de mai bine de 15 ani, de un adevărat grup infracțional, condus  de secretarul general, Vasile Selejan. La Alegerile din 2013, Novak a reșut să câștige președinția Federației, în fața lui Ion Badea, la o diferență de un singur vot. Prin acest sufragiu câștigat de Novak, aveau să iasă la iveală fraude imense, făcute de Selejean, Badea și contabilul Floareș, permise de lipsa de reacție a Ministerului Sportului, de prietenia lui Selejean cu mai marii din acest Minister, inclusiv cu secretarul de stat Carmen Tocală. Povestea este lungă și stufoasă, și cuprinde detalii extrem de picante – dacă primesc un semn de la dumneavoastră, vă promit că am să vă dezvălui toată această anchetă, pe care am făcut-o cândva.

Ședința în care Vasile Selejean (cel cu chelie) a pierdut comanda FRCiclism

Așadar, Eduard Novak a prins în extremis fotoliul de președinte, dar avea să se lovească de reticența unor apropiați ai fostei conduceri, iar cine se aștepta să curgă lapte și miere în ciclismul românesc, așa curând, avea să fie dezamăgit. – pentru că este greu să reconstruiești ceea ce au demolat alții în zeci de ani.

Un ciclist normal sau cu handicap?

Și ne-ntoarcem la ciclist, pentru că el uimește nu numai prin performanțele obținute în competițiile de paraciclism, el pedalează și la concursuri normale, de șosea, rezervate rutierilor fără dizabilități. Novak a fost în plutonul Turului României, cu echipa sa Tușnad Cycling Team, a pedalat și în străinătate, de nenumărate ori, câștigând admirația tuturor adversarilor. Novak are valoare, obținută prin muncă, multă muncă, ambiție și dedicație. Cred că a fost sortit să facă mare performanță și nimic nu l-a oprit să ajungă la asta, nici măcar accidentul grav, petrecut cu aproape 25 de ani în urmă, o adevărată tragedie, care l-a lăsat pe Edi fără gamba piciorului drept. Era patinator în plină ascensiune și oricine ar fi suferit acest accident, cred că s-ar fi resemnat și ar fi acceptat să ducă o viață de handicapat. N-a fost cazul lui Novak, pentru că s-a ridicat cu putere și după câțiva ani s-a apucat de ciclism, ajungând să fie vedetă și în plutonul rutierilor normali, cât și alături de cei cu deficiențe fizice.

Urmărește aici un interviu cu Eduard Novak realizat chiar pe aeroportul Otopeni.

Lasă un răspuns