Duminica a IV-a după Paști (a slăbănogului de la Vitezda). Sfântul Simon Zilotul

10 mai 2020, a IV-a duminică după Paști, numită și cea a slăbănogului de la Vitezda. Tot în această zi se prăznuiește Sfântul Simon Zilotul.

Vindecarea slăbănogului de la Vitezda

Sinaxarul acestei duminici explică motivul pentru care minunea vindecării slăbănogului de la scăldătoarea Vitezda a fost rânduită a se pomeni în intervalul de la Sfintele Paști și Cincizecime. Motivul este acela că Hristos a săvârșit această minune în vremea Cincizecimii iudeilor, pe când se afla la Ierusalim la această sărbătoare.

Această duminică este și o altă sărbătoare a învierii, pentru că omul bolnav de treizeci și opt de ani zăcea, așa cum s-a cântat într-un tropar, „ca un mort neingropat”. Ridicarea lui de pe patul suferinței atât de îndelungate a însemnat, ca și învierea, o biruință asupra stricăciunii.

Sfântul Simon, mirele de la Cana Galileii

Sfântul Apostol Simon Zilotul nu este altul decât mirele de la Cana Galileii. Este cinstit pe 10 mai. La nunta acestuia, Iisus a făcut prima minune – prefacerea apei în vin. I s-a dat numele de „Canaanitul” și de „Zilotul” spre a-l deosebi de Sfântul Petru și de Sfântul Simeon „fratele Domnului”, urmașul Sfântului Iacob la Episcopia Ierusalimului.

Sfântul Simon Zilotul, numit și Natanael, este cel care și-a lăsat casa, părinții și mireasa pentru Mirele cel ceresc. Sfântul Simon Zilotul era de neam din Cana Galileei, cunoscut Domnului nostru Iisus Hristos și Preacuratei Maicii Sale, deoarece Cana nu este departe de Nazaret. Odată cu Pogorârea Duhului Sfânt, mirele cel din Cana a început a propovădui și el, alături de Apostoli, Evanghelia în toată lumea. El a propovăduit în Mauritania, Africa și Britania, unde și-a dat și sufletul sau, fiind răstignit și îngropat.

doxologia

Tot astăzi, facem pomenirea:

-Sfinților Mucenici Alfiu, Filadelf și Ciprian;
-Sfântului Isihie Mărturisitorul;
-Sfântului Cuvios Lavrentie. site news

Lasă un răspuns