Drojdia făcută în casă, mai sănătoasă decât cea din comerț. Mod de preparare

Drojdia făcută în casă sau maiaua, cum mai este numită, este mult mai sănătoasă decât drojdia cumpărată din magazine. Aceasta se prepară dintr-un amestec de făină cu apă. El trebuie lăsat să fermenteze câteva zile.

Drojdia făcută în casă, mai sănătoasă decât cea din comerț

Drojdia făcută în casă este mai sănătoasă decât cea din comerț deoarece conține fermenți naturali. Pâinea obținută cu o astfel de maia naturală are un gust mai acrișor decât pâinea făcută cu drojdie cumpărată din cauza acidului lactic. Acesta se dezvoltă în timpul procesului de fermentație.

Drojdia făcută în casă se obține într-o săptămână. Maiaua naturală nu se obține imediat. Ea are nevoie de un proces de fermentație, timp de o săptămână, pentru a putea produce bacterii bune astfel încât pâinea să crească și să fie pufoasă.

Maiaua trebuie întreținută zilnic prin adăugare de apă și făină.

Ce ne trebuie pentru prepararea drojdiei

-borcan cu capac. Atenție, maiaua nu se prepară niciodată într-un vas din lemn, aluminiu sau plastic.

-apă plată– cât mai puțin mineralizată (dacă folosești apă de la robinet , aceasta trebuie lăsată 24 de ore ca să își piardă clorul)

-cântar de bucătărie – cantitățile trebuie respectate cu strictețe

-făină integrală (nu 000 și nici 650, deoarece aceste tipuri de făină conțin stabilizatori și conservanți care împiedică procesul de fermentație)

Cum se prepară maiaua naturală

Într-un borcan de 800 de ml se pun 50 g făină integrală și 60 ml de apă la temperatura camerei. Amestecă compoziția înainte de a o pune în borcan și acoper-o cu un șervet pentru a împiedica oxigenarea aluatului.

Atenție! Respectarea orei de preparare este foarte importantă. Astfel, dacă ai pus amestecul în borcan la ora 21.00, a doua zi, tot la ora 21.00 vei amesteca din nou 50 g făină integrală cu 60 ml de apă. După omogenizare, o vei amesteca cu maiaua din borcan. Acoperă din nou borcanul și repetă acest proces în a treia seară, la aceeași oră. După trei zile, vei avea la fermentat 150 g făină și 180 ml de apă.

Din a treia zi, în funcție de temperatura din cameră, maiaua trebuie „să învie”. Adică vor apărea niște bule prin ea. Din a treia zi, aceasta trebuie să își dubleze volumul. Poți repeta hrănirea acesteia în a patra și, maximum, în a 5-a zi.

După care, 150 – 200 de grame din acest aluat se va folosi pentru prepararea pâinii. Restul se va pune în frigider și, de 2 -3 ori pe săptămînă, tot seara, pentru a se păstra un ritm de creștere normal se vor adauga 50 gr făină și 60 ml apă. Maiaua poate fi păstrată la frigider săptămâni de-a rândul, condiția fiind alimentarea ei regulată și, firește, consumarea ei, de-a lungul timpului.

Atenție, la prepararea pâinii nu se mai folosește drojdie. La aluatul pentru pâine veți folosi (pentru început, până căpătați experiență) apă, sare, făină (cea mai indicată este cea de tip 450/650 sau amestec și de evitat tipul 000), eventual o linguriță de ulei. Nu se mai pune drojdie de bere deloc. Site news

Lasă un răspuns