Două sunt subiectele principale din sportul românesc, în ultima vreme – CSM București și COVID-19! Ambele sunt greu de înțeles…

În această perioadă, CSM București este în penița tuturor jurnaliștilor de sport de la noi – și uite-așa am aflat, la un moment dat, că majoritatea handbalistelor de la clubul bucureștean sunt aproape să depună memorii la Federație și să devină libere de contract – se împlineau trei luni de când nu-și mai primiseră salarii (n-aș putea să spun de câte ori s-a petrecut această situația la clubul bucureștean, poate de două ori, eu cred că de 4-5 ori, dar cine să mai ști?). Apoi a venit bomba cu suspendarea contractelor de muncă, acelea fabuloase, de mii și mii de euro, dar totul a revenit la normal, pentru că unul, din cele trei salarii restante, s-a platit, iar când ai o remunerație de 17.000 de euro, sau de 10.000 de euro, fie și de 5000 din moneda europeană, accepți și un salariu de la stat, de 2000 sau 3000 de lei românești, că doar schimbarea este doar pe perioada stării de urgență…

Cristina Neagu

Afacerea cu tracking-ul american m-am deslușit-o, încă!

Știrea care a pus bomboana pe coliva fluxului de informații de la CSM a fost data cu două zile în urmă – Prosportul a anunțat ca sigură achiziționarea de către CSM a unui sistem computerizat de monitorizare a handbalistelor, a celor mai importanți parametri care duc la marea performanță (eu am și Caietul de sarcini, cât și alte documente, urmează să aduc și eu ceva lămuriri!). Un aparat  gen tracking, de proveniență americană, care costă zeci de mii de euro. Și dacă la acest club, mai mult ca la toate entitățile sportive din țară, nu există transparență, firește că au apărut și zvonurile, care spun că aparatul ar valora o sumă, iar în act ar fi vorba de alta, diferența însemnând comisioane pentru cei care semnează achiziția!

Unul mare și unul mic, Gheorghe Tadici și Vlad Enăchescu, și la propriu, și la figurat…

Să lăsăm deoparte trackingul american și să readucem în atenția cititorilor apetitul conducerii clubului bucureștean de a cheltui sume impresionante, pe aparatură și servicii nerentabile, deloc folositoare pentru realizarea marilor performanțe, la puținele secții sportive care s-au salvat de la decapitarea ordonată de directoarea Gabriela Szabo, în vara anului 2019.

Și Gabi Szabo… și Elena Ceaușescu au dat din mâini, când au decapitat sportul!

Referitor la această decapitare, un personaj hâtru din zona clubului bucureștean îmi spunea că Szabo a dat din mâini, când a desființat cele nouă secții sportive, la fel cum a făcut și Elena Ceaușescu când a trecut pe Podul Grand și a văzut bazinul din curtea Clubului Rapid. La semnul ei cu mâna, oamenii au înțeles că bazinul trebuie să dispară, că nu era pe placul tovarășei Ceaușescu, doar că delegația oficială a trecut pe Podul Grand cu două luni înainte de Revoluția din 1989, iar decizia Elenei n-a mai putut fi pusă în aplicare. Căzuse regimul!. Noi n-am avut norocul ăsta, iar directoarea a desființat secții valoroase, punând pe liber adevărația campioni – mă refer la voleiul feminin, la baschetul masculine, la rugby și chiar la șahul feminin, cea mai bună jucătoare din România, din ultimii 10-15 ani, Corina Peptan, fiind pusă pe liber”!

Corina Peptan

Și revenim la cheltuirea banului public, făcută de Szabo după bunul plac

  • După doar câteva săptămâni de la urcarea sa în jilțul de conducere, prin toamna lui 2017, clubul a achiziționat două utilaje de luptă împotriva zăpezii – una de topit stratul de nea și o alta de frezat nămeții. Am aflat că n-au fost folosite niciodată și cred că nici măcar împotriva virusului ăsta nepricopsit nu au niciun efect. Suma totală plătită pentru cele două mașinării a fost de 197.000 de mii de lei!
  • În cel de-al doilea an, adică în 2018, risipa a fost și mai mare – odată că a fost schimbat sediul, adică s-a considerat că cel din Calea Victoriei, undeva la doi pași de Piața Amzei, deci în buricul Târgului, cum se spune, și unde nu se plătea niciun leu chirie, clădirea fiind a Primărie Capitalei, acel sediu nu mai corespundea pretențiilor noii directoare, care și-a dorit unul mai măreț, ceva pe măsura numelui de Gabriela Szabo! Și s-a găsit unul, la Tîrgul de Mașini Vitan, unde-și fac veacul multe personaje din lumea interlopă… Prețul chiriei, 11.000 de euro pe lună, bani serioși, nu glumă, pe care Szabo îi aruncă pe fereastră, chiar din decembrie 2018, de când a intrat în vigoare contractul de închiriere.
  • Și rămânem tot în anul de grație 2018, pentru că risipa lui Szabo a atins culmea ridicolului – la final de an, nimeni din club n-a fost premiat, decât două persoane apropiate directoarei, cap de listă fiind ea însăși: Nicolae Chesnoiu, Cristina Bârsan și Gabriela Szabo, firește, cu sume ce se apropie sensibil de 150.000 de lei, pentru fiecare!
  • Și avem și o poveste scrisă cu bani grei, tot în 2018, despre un balon de beach volei, antamat de pe vremea fostului director Alin Petrache – se pare că Petrache a intrat în combinație cu Gheorghe Vișan, de la volei, care a cumpărat un balon de beach volei, cred că de la unguri, urmând ca acesta să fie montat în Baza de la Lacul Tei, iar antrenor la loturile de volei nisipos să fie unul de la CSM București – o învoiala din-asta contra naturii, un fel de menages a trois… Petrache a fost demis, iar balonul n-a mai apărut, dar unde sunt banii???
  • În tot acest timp, clubul a avut mereu lipsuri financiare, traduse, cum era firesc, în restanțe către sportive, către antrenori, către furnizori. În mai multe rânduri, elita de la handbal, Neagu și compania, au fost pe punctul de a face memorii la Federație, pentru că pragul de trei luni de neplată era aproape să fie atins mai mereu. Chiar în aceste zile s-au dat banii pe luna decembrie, anul 2019, pentru ca să se facă liniște în vestiarul echipei etalon a clubului. Nu contează că ceilalți au patru și chiar cinci luni de restanțe, că furnizorii țipă și ei pe la ferestre după bani, da,  CSM București este în pragul colapsului de mai bine de un an și jumătate, din cauza managementului nefericit al lui Szabo
  • A, și să nu uit, în 2019 a fost îndepărtat managerul de la handbal Andrei Luca, în locul lui fiind aduse două persoane, Vlad Enăchescu și Marius Iliuță, pe bani serioși firește!

P.S. Vom reveni cu detalii despre afacerea cu trackingul american, dacă reușim să aflăm amănunte oficiale!

Lasă un răspuns