Document ținut secret de Ministerul Muncii. De câți angajați are nevoie România, pentru a se alinia Occidentului

Document ținut secret de Ministerul Muncii. România va avea nevoie de 3 milioane de angajați în următorii cinci ani, conform prognozei cererii de forţă de muncă în anul 2025, faţă de anul 2017. Cea mai mare nevoie de angajați va fi în domeniul Construcţiilor, sector urmat de Sănătate şi produse farmaceutice şi Industria auto şi componente.

Document ținut secret de Ministerul Muncii

Informațiile se regăsesc într-un raport al Ministerului Muncii. Documentul arată că va avea loc o creștere a numărului de angajați și în domenii precum Tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor şi Industrii creative. Pentru anul 2025, la nivelul economiei naţionale, cea mai mare cerere de forţă de muncă se previzionează pentru persoanele cu studii universitare (1,3 milioane de persoane), în timp ce pentru românii cu studii medii necesarul va fi în jurul valorii de  1,05 milioane persoane. În total, cererea de angajați pe posturi noi și pentru înlocuirea posturilor existente este estimată la peste 2,9 milioane de persoane.

Criză pe piața forței de muncă

În domeniul Construcţiilor va fi nevoie de aproximativ de 285.000 de muncitori calificaţi şi asimilaţi. Oameni care vor avea cunoștințe pentru executarea lucrărilor de tencuire, zidărie, pregătirea lucrărilor de tinichigerie și confecționarea elementelor de tinichigerie, realizarea învelitorilor pentru acoperișuri, realizarea reparațiilor capitale la instalații.

În domeniul Sănătății și al produselor farmaceutice va fi nevoie de 118.000 de angajaţi care să aibă competenţe în aplicarea cunoștințelor de anatomie și fiziologie umană, biofizică și imagistică medicală, îngrijirea pacientului în funcție de diagnostic, monitorizarea pacientului și administrarea tratamentului.

Citește și Legea educației, modificată masiv, apare masă caldă și afterschool la toate școlile de stat. În pixul lui Iohannis stă decizia finală, cu ecouri până în 2030

De asemenea va fi nevoie şi de circa 82.000 de Tehnicieni în prepararea produselor farmaceutice, distribuirea produselor farmaceutice, asigurarea condițiilor igienico-sanitare. Va mai fi nevoie de 79.000 de angajaţi necesari în domeniul serviciilor până în 2025.  

În Industria auto şi componente specialiștii spun că va fi nevoie de peste 90.000 de persoane, Muncitori calificaţi şi asimilaţi, plus aproximativ 78.000 de Operatori la instalaţii şi maşini, peste 18.000 de Tehnicieni şi alţi specialişti din domeniul tehnic. site news

Lasă un răspuns