Doctoranzii din Educație Fizică și Sport nu valorează nici câte-o ceapă degerată – nu știu nici măcar cum se face pregătirea fizică, darămite să mai și antreneze!

De zile bune, Prosportul tot face reclamă la acțiunea fostului arbitru Marius Pintea, care vrea să inițieze un curs online, cu câțiva din antrenorii de marcă ai Europei, după părerea lui, de care să beneficieze un număr cât mai mare de tehnicieni din România, indiferent de categoria la care a ajuns fiecare.

Inițiativa este lăudabilă – pentru doar 25 de euro să-l asculți pe fostul selecționer al naționalei francize de băieți, Didier Dinart, nu este de ici, de colo, sau pe antrenorul de la FC Barcelona, Havier Pasqual, ca și pe tehnicianul Ambros Martin, fost la Gyor, trecut și pe la naționala feminină a României și ajuns la Rostov, ca să-și antreneze noua iubită, Yulia Managarova. Și hai să-i luăm pe rând:

  • Havier Pasqual își propune să vorbească despre importanța unui contraatac organizat în modelul de joc. Și-mi aduc aminte de meciul Macedonia – România, când ai noștri au luat bătaie ca măgaru’ în pantă, scor 32 – 24 pentru gazde, anulând aproape total speranțele noastre de calificare la mondiale, nu știu dacă am avut ceva contraatacuri atunci… Teoria ca teoria, se pricep mulți, dar practica este cea care ne omoară. În plus, Pasqual a plecat intempestiv de pe banca tehnică a selecționatei noastre, fără să-și ducă mandatul la bun sfârșit – eu n-aș mai pune bază într-un astfel de lector neserios!
  • La fel și despre Ambros Martin, unul căruia îi plac fetele, dar nu doar pe semicerc, ci și în patul lui. Tema pe care o va expune se referă la criteriile jocului ofensiv, acțiuni și concept, lecții pe care le știe bine ca teorie, dar cât timp a fost la cârma naționalei noastre, tricolorele nu mai știau să mai înscrie minute bune, nu mai găseau poarta. Iar un antrenor care își lasă familia că să se cupleze cu o jucătoare, dă de gândit (se spune că și în România a jucat la dublu…), stă rău cu morala, ba chiar și cu moralul.
  • Și ajungem la francezul Didier Dinart, un technician care va vorbi despre apărarea de 5+1, în fața atacului cu 7 jucători, o temă interesantă, desigur, dar care lotul francez n-a știut s-o aplice și la Campionatul European din acest an, iar rezultatele slabe i-au adus și demiterea.

Prin urmare, trei tehnicieni cu trecuturi bune, ca să zic așa, dar fără rezultate în ultima vreme – iar de la looserii care nu sunt cu materia la zi, nu prea ai ce învăța.

L-am lăsat la sfârșit pe Roger Font Ribas, un personaj din staff-ul Barcelonei, despre care îmi dau seama că este cel mai important lector din grupul impus de Pintea. Și spun asta, pentru că Ribas vine să ne învețe cum se face pregătirea fizică, în handbalul de mare performanță! Hai, nu zău? Cu atâția doctoranzi în Federație și în handbalul românesc, vine cineva să ne învețe cum să facem pregătirea fizică? Dar lucrurile chiar stau rău, la noi – în facultate, la cursurile de master și la licențele de doctorat nimeni nu vorbește despre pregătirea fizică, nimeni nu se pricepe să învețe sportivii să alerge corect, să elimine anxietățile prin respirație și tot prin respirație să se tonifice trupul și spiritul.

Iulia Oroviceanu

Și fac aici o paranteză, pentru că am întâlnit o persoană în România, care promovează tehnicile de respirație minune – se numește Iulia Oroviceanu și este soția unui antrenor de arte marțiale, Gabriel Oroviceanu. Poate într-o zi o să vorbesc mai pe larg despre această minunată doamnă.

Și revin la pregătirea fizică și spun că nimeni din țara asta nu mai are de la cine să învețe despre acest domeniu – am aflat de la persoane cu doctorat că nu a făcut pregătirea fizică nicăieri, că totul este după ureche, iar dacă vine Ribas ăsta, atunci e minunat, că ne vom pune și noi la curent cu lecții de alergare și respirație, hai că am găsit buba din handbalul românesc.

Lasă un răspuns