DNA cere condamnarea lui Valeriu Zgonea, în scandalul în care apar numele lui Dragnea și Ciolacu

Un procuror DNA a cerut, luni, Tribunalului București să-l condamne pe fostul șef al Camerei Deputaților, Valeriu Zgonea, la o sentință cu executare în penitenciar pentru infracțiunea de trafic de influență.

DNA cere o condamnare de 5-6 ani de închisoare, în contextul în care această infracțiune este pedepsită cu 3-10 ani de închisoare.

Liviu Dragnea și Marcel Ciolacu, implicați

În pledoaria sa, procurorul DNA a amintit mai multe interceptări telefonice între Valeriu Zgonea și Dumitru Dobrică, consilier județean și administrator al unei firme, în care sunt pomenite numele fostului lider PSD, Liviu Dragnea. și al actualului președinte al partidului, Marcel Ciolacu.

Citește cum i-a scos DNA parchetul din casă lui Sorin Oprescu

În replică, Valeriu Zgonea a susținut că este nevinovat și a cerut să fie achitat. El a acuzat că acest dosar este un abuz al procurorilor de la DNA Ploiești, care l-ar fi șantajat și amenințat pe fostul consilier județean Dumitru Dobrică (PSD) să facă mai multe declarații împotriva lui.

Nepotisme în Ministerul Telecomunicațiilor

Potrivit acuzațiilor DNA, Zgonea i-ar fi promis lui Dobrică angajarea fiicei acestuia, Ionela Viorela Dobrică, într-o funcție importantă, prin exercitarea influenței asupra unor funcționari publici.

„Stai, mă, că mă cert cu Dragnea. Că Dragnea voia să pună el subsecretar. Acuma l-am convins. O ia pe Ioana subsecretar la Ministerul Telecomunicațiilor…”, i-ar fi spus Zgonea lui Dobrică, potrivit DNA.

Potrivit DNA, pe 22 aprilie 2013, „ca urmare a demersurilor făcute de Zgonea Valeriu – Ștefan, persoană respectivă a fost numită în funcția de președinte al Centrului Național de Management pentru Societatea Informațională din cadrul Ministerului pentru Societatea Informațională, deși nu avea pregătire de specialitate în domeniu”.

Vezi ce mesaj a transmis iubita lui Liviu Dragnea

„Ulterior, tot ca urmare a demersurilor făcute de Zgonea Valeriu-Ștefan, persoana respectivă și-a păstrat funcția la nivelul administrației publice centrale, fiind numită, la data de 23 ianuarie 2014, în funcția de subsecretar de stat în cadrul Ministerului Comunicațiilor și Societății Informaționale”, mai precizează procurorii.

„Nu știa cu ce se mănâncă această funcție”

Potrivit procurorului DNA, interceptările din acest caz arată că fată lui Dumitru Dobrică nu îndeplinea condițiile de a angajare: „Nu știa cu ce se mănâncă această funcție.”

Ministerul Telecomunicațiilor ridică din umeri

Foști oficiali din cadrul Ministerului Comunicațiilor nu au putut explica în fața instanței cum a ajuns ca fata respectivă să fie numită pe această funcție importantă: „Era tânăra și ambițioasă” sau că „nu cunosc criteriile” de angajare.

„Concluzia clară este că promisiunea a existat și s-a și finalizat,” conchide DNA, care susține că „interceptările sunt relevante în acest caz.”

Plocoane drept răsplată

Potrivit DNA, Zgonea ar fi primit de la Dumitru Dobrică foloase necuvenite de 62.143 de lei, reprezentând contravaloarea unor servicii de turism, două bilete la Viena și cheltuieli legate de construirea unei case de vacanță în Covasna. site news

Lasă un răspuns