Dinamo a fost scoasă abuziv din Liga Campionilor – studiul de fezabilitate al Federației Europene a arătat că românii nu aduc beneficii, dacă merg în Final Four!

Sigur, criza de coronavirus, răspândirea lui pe mapamond și situațiile dramatice prin care trec popoarele lumii, ar fi o oarecare justificare pentru Federația care conduce handbalul în Europa (EHF), că despre acest for vrem să vorbim. Doar că formularea de pe site-ul său oficial este una care poate fi interpretată ca discriminantă, ba chiar ar trebui, după părerea mea, adusă în fața Tribunalului Sportiv și chiar în fața Curții Drepturilor Omului: ”Baza pentru procedură și deciziile ulterioare a fost studiul de fezabilitate al EHF, care a fost confirmat de Comitetul executiv în martie, care a acordat mandatul de modificare a cursului 2019/20, precum și a calendarului 2020/21 și care conține, de asemenea, criteriile de calificare”…, se arată în comunicatul EHF. Și cum criteriile de calificare nu au fost date publicității, iau de bună prima frază, care se referă la studiul de fezabilitate.

Galeria dinamovistă, în toată grandoarea ei

Românii nu merg la Koln să consume prea mult, să stea acasă…

Adică mințile luminate ale Federației Europene s-au așezat la masa de lucru, virtual vorbesc, pentru că tehnologia permite să fie toți în dialog, dar fiecare la casa lui, și au pus în balanță raportul cost-beneficiu, pe care îl aduc cele mai bune patru echipe, din faza grupelor a Ligii Campionilor. Și au ajuns ei la concluzia că Bidasoua Irun din Spania și Sporting din Portugalia, ambele din Grupa C, nu sunt fezabile, nu aduc spectatori, nu fac bani. Da, Bidasoua o fi ea din Spania, dar ibericii au auzit doar de Barcelona și nimic nu mai contează. Și mergem la Grupa D, unde Dinamo și Wisla Plock sunt pe primele două locuri, grupări care nici ele nu vor strânge prea mulți consumatori la Koln. Și ce dacă Dinamo este singura echipă de la acest nivel de grupe care n-a pierdut niciun meci, să rămână acasă.

N-au mai rămas decât echipele care trezesc emoții, adică Barca și Paris Saint Germain din Grupa A, și Kiel și Veszprem, din Grupa B, și gata sezonul de Champions League. Consider că nu este deloc corect, nici regulamentar, nici moral, nicicum vreți dumneavoastră, dragi oficiali ai EHF! Unde este spiritual de fair play, pe care îl afișați cu orice ocazie? De ce o asemenea discriminare, când voi luptați împotriva rasismului și a discriminării?

Bugetele dictează, dar și alte interese electorale!

De ce nu le-ați ales pentru Koln pe cele patru echipe din grupele C și D? Vă spun eu de ce, pentru că echipele din primele două grupe au bugete mari, adevărate și vin din țări care au un cuvânt de spus, mai ales când se apropie alegerile, chiar în acest an. Dar dacă mă gândesc și la performanțele obținute de trei din cele patru echipe cu pașaport de Koln, constat cu surprindere că sunt grupări de pluton, aș putea spune, mai ales că niciuna din cele trei, Paris Saint Germain, Kiel și Veszprem, nu au câștigat Liga Campionilor în ultimii 10, chiar 12 ani!

Paris Saint Germain
  • Paris Saint Germain a intrat pe un trend ascendant abia din sezonul 2013/2014, când a prins sferturile de finală, dar a fost eliminată de Veszprem; și tot în sferturi a fost eliminată și în anul următor, și tot de Veszprem; după care a urmat o serie de trei calificări în Final Four, dar nu și-a adjudecat trofeul niciodată, fiind învinsă de Kielce, în 2016, și de două ori de Vardar; în sezonul anterior, parizienii n-au trecut de sferturile de finală
THW Kiel
  • Și trecem la THW Kiel, din Germania, grupare care din 1994 încoace a reușit să câștige o singură data trofeul, în ediția 2011/2012, când a învins pe Atletico Madrid. În rest, în ultimele patru ediții de Final Four a fost bătută de Hamburg, de Flensburg, de Veszprem, iar în ultimele două sezoane a fost scoasă în faza sferturilor de Vardar Skopje
Veszprem
  • În fine, cea de-a treia formație care i-a luat fața lui Dinamo este Veszprem, din Ungaria. Și spun că Veszprem n-a câștigat niciodată Champions League. Este adevărat că în ultimele 6 ediții de Liga Campionilor a fost prezentă în Final Four de cinci ori, dar a fost eliminată de trei ori de Kiel, o dată de PSG și anul trecut de Vardar. În 2018 a fost scoasă din șaisprezecimi
Barcelona
  • Poate că ar fi trebuit să începem cu cea de-a patra componentă a Final Four-ului de la Koln, FC Barcelona, însă am considerat că oricât de galonată ar fi această echipă, și ea poate fi învinsă, așa cum Pick Szeged a demonstrat chiar în debutul acestei ediții de Champions League, când a bătut acasă pe Barcelona cu 31-28! Da, Barcelona are patru coroane ale acestei cupe și 6 finale jucate și poate ar fi fost normal ca Federația Europeană să-i lase pe spanioli acasă, să se mai odihnească și să ia la Koln pe Dinamo, de ce nu? Oricum, în ultimii ani, Barcelona a fost umilită și de Veszprem, de două ori, și de Kielce, de două ori, și de Vardar, tot de două ori
Familia Dinamo a fost învinsă fără luptă!

Nu sunt sigur că Dinamo ar fi învins Paris Saint Germain în șaisprezecimi, așa cum nu sunt 100% nici că parizienii s-ar fi distrat cu elevii lui Constantin Ștefan, cert este faptul că Federația Europeană a ignorat toată munca bucureștenilor, a aruncat la coș zecile de mii de euro pe care dinamoviștii i-a cheltuit pentru a disputa atâtea meciuri în Liga Mare, bani serioși, nu glumă, și în deplasare, dar și în sala proprie. Poate n-ar fi rău ca EHF să acorde o compensație de cel puțin 75% echipelor care au fost învinse fără luptă, luîndu-li-se dreptul de a-și apăra onoarea și demnitatea, dar și de a juca cu trofeul pe masă, pentru câștigarea lui!

Michael Wiederer, șeful Federației Europene

Da, spun cu tărie că EHF a făcut diferența între bogați și săraci, a arătat Bătrânului Continent că banii dictează oriunde și oricând, iar cântecele despre fair play sau combaterea discriminării sunt pur și simplu melodii false, oratorii de adormit proștii. Și mă gândesc că în viitor, după ce și-a dat arama pe față, Federația Europeană ar trebui să facă un campionat doar al săracilor, unde taxele să fie mult mai mici, decât în liga bogaților? Când sunt alegerile, domnule Wiederer?

Lasă un răspuns