Din toamnă, elevii vor circula gratuit pe baza carnetului de elev, vizat de școală

“Începând cu anul școlar 2020-2021, elevii vor circula gratuit pe baza carnetului de elev, vizat de către unitatea școlară”, a anunțat Ministerul Educației. Decizia a fost anunțată printr-un comunicat de presă, după o ședință la sediul ministerului. La discuții au participat ministrul Dezvoltării, un secretar de stat din Transporturi și elevii. Au fost reprezentanți ai Consiliului Național al Elevilor și ai Asociației Elevilor din Constanța. Ministerul susține că gratuitatea va fi aplicată printr-un “act normativ” elaborat de “ministerele implicate”.

Elevii vor avea gratuitate pe transportul în comun rutier

Reprezentanții Asociației Elevilor din Constanța au declarat pentru Edupedu.ro că este vorba despre gratuitate pe mijloacele de transport în comun rutiere. La finalul aceleiași întâlniri, Ministerul Educației a precizat că va modifica Legea educației, prin Ordonanță de Urgență. Asta după ce Curtea Constituțională a decis că decontarea pe “bază de abonament” este neconstituțională. Decontarea creează o diferență de tratament juridic între elevi. De exemplu, între elevii care pot prezenta abonament și elevii care, din diferite motive obiective (de exemplu, lipsa transportului în comun), nu pot prezenta abonament, dar pot prezenta alte acte doveditoare.

Vezi de ce Ministrul Educației e făcută praf pentru acțiunile de PR tip năvala cu presa în clase, peste învățătoare și copii.

E nevoie de o nouă hotărâre de guvern

Pentru obținerea gratuității, Ministerul spune că va elabora o Hotărâre de Guvern. Aceasta va abroga HG 863/2016 pentru aprobarea metodologiei de calcul și stabilirea tarifului maxim per kilometru aferent abonamentului de transpor. Noua hotărâre ar urma să prevadă șă noi tarife maximale. (site news)

Lasă un răspuns