Dezvăluiri scandaloase ale unora oameni aflați în slujba Mafiei lemnului din România

Pădurile din România sunt uriașe, multe dintre ele încă neatinse de om. Și sunt la mare căutare, la mâna mafiei lemnului controlează industria de tăieri ilegale de copaci din România. În mod evident, situația a scăpat de sub control și se iau prea puține măsuri pentru apărarea celor care protejează vastele și frumoasele păduri ale țării. Un documentar zguduitor la Deutsche Welle pleacă de la tragedia familiei unui pădurar omorât de mafie. În România exploatarea ilegală a lemnului presupune întotdeauna corupție, legături politice și chiar crime. Nicăieri nu au fost înregistrate mai multe defrișări în ultimii ani decât în ​​nord, în județul Suceava.

Fostul angajat al Mafiei care s-a decis să vorbească

„Priviți cum a fost tăiată pădurea! Mafia a luat totul”. Gheorghe Oblezniuc știe despre ce vorbește: a lucrat și el pentru această mafie timp de 10 ani. Știe cum merg lucrurile. „Acest copac a fost tăiat ilegal, acesta legal” – arată bărbatul. Obții aprobare pentru 10 copaci și tai 100, explică el. Un pădurar corupt face semnele, așa cum se cere, documentele sunt falsificate, poliția se face că nu vede și fiecare are de câștigat.

Fiecare copac valorează sute de euro. Gheorghe nu a fost plătit suficient, așa că vorbește. „Mă săturasem să fiu sclavul lor. Și-au construit case uriașe, cu piscine, au conturi bancare în Elveția. Și mie mi-au aruncat câteva mii de lei. Cam 500 de euro” – mărturisește Gheorghe. În satul său, Moldovița, toată lumea câștigă o pâine de pe urma mafiei lemnului – aproape că nu-i nimic altceva de făcut.

Citește aici cine sunt românii care au dat jaful de peste 50 de milioane de lire la o bogătașă celebră.

Oricine poate vedea urmele echipamentelor grele. Toți aud zgomotul drujbelor. Dar nimeni nu anchetează. Gheorghe câștigă bani dintr-un loc de muncă sezonier în Germania. Cei care locuiesc aici trebuie să tacă, explică el. „Pădurarii trăiesc cu frică. Sunt amenințați: Dacă vorbești, vei fi concediat! Acest lucru vine de sus, de la cei care conduc mafia lemnului”, spune Gheorghe Oblezniuc.

Mergem într-un alt loc să vorbim cu un pădurar. Ne spune că hoții de lemne și autoritățile sunt mână în mână și vrea să rămână anonim. „Odată, l-am reclamat pe șeful meu și, la scurt timp, un reprezentant al industriei lemnului a cerut o întâlnire. Am fost bătut. Am primit, de asemenea, apeluri și mesaje anonime prin intermediari care-mi spuneau că vor avea grijă de mine, că mă vor căuta, că le vor face rău soției și copiilor” – povestește bărbatul.

Mărturii cutremurătoare ale bătrânilor care își plâng fiul ucis

Pădurarul Răducu Gorcioaia a fost ucis. Era fiul lor și bătrânii povestesc cum s-a întâmplat:

Gheorghe Vasile Gorcioaia: Cineva l-a chemat să vină în pădure, pentru că…

Ruxandra Gorcioaia: Marcau copacii.

Gheorghe Vasile Gorcioaia: Marcau copacii pe teritoriul lui.

Ruxandra Gorcioaia: I-au tăiat copacii.

Fiul lor a fost pădurar timp de 25 de ani. A fost ucis cu un topor. Este unul dintre cei 7 pădurari uciși în România. Până acum, cei aflați în spatele crimelor nu au fost identificați.

Ruxandra Gorcioaia: Vreau să se facă dreptate! Fiul meu nu avea armă, nu avea cuțit.

Gheorghe Vasile Gorcioaia: Nu avea nimic asupra lui, voia să evite necazurile.

Ruxandra Gorcioaia: Nu avea cu ce să se apere! L-au ucis, l-au lăsat în pădure și au dispărut.

Omul care are curajul să lupte contra Mafiei

Unul dintre puținii care îndrăznesc să lupte pentru dreptate e Tiberiu Boșutar. S-a furat lemn dintotdeauna, dar acum e o afacere uriașă, spune el, de ordinul milioanelor. Și e mortală. Ca mulți alții din Moldovița, familia sa a trăit de pe urma pădurii. El a dat faliment, pentru că a refuzat să intre în joc. Acum se luptă contra mafiei, pentru că la mijloc e însăși supraviețuirea acestui sat.

Vezi aici povestea celebrului documentar Netflix despre mafia lemnului din România.

„Pădurea este acum sub controlul câtorva oameni. Satul moare. Oamenii sunt șomeri, tinerii nu înțeleg nimic sau pleacă, bătrânii plâng, iar generația mea nu știe cum să schimbe lucrurile. Dar toată lumea știe că ceva trebuie să se schimbe”, spune Tiberiu Boșutar.

Tocmai și-a instalat camere de supraveghere acasă, pe singurul drum din sat. Fiecare camion care transportă lemn este înregistrat. Tiberiu verifică dacă transporturile sunt legale. Pe cele ilegale le raportează poliției, care a reacționat. Dar altfel decât se aștepta.

„Dacă opresc un transport ilegal sau dacă sun la poliție, primesc amendă. Autoritățile spun că nu e bine ce fac și ar trebui să mă opresc. Șeful Ocolului silvic m-a sunat și mi-a spus că reprezentanții companiei vor mă omoare, pentru că le filmez camioanele”, povestește bărbatul.

Autoritățile sun tmână în mână cu mafioții

Șeful Ocolului silvic nu vrea să vorbească în fața camerei de luat vederi. Dar ne informează că vina e a primarului. El e cel care a lăsat nepăzite, intenționat, unele părți ale pădurii. La Primărie aflăm contrariul. Pădurarii sunt de vină, spune primarul, a cărui familie deține o mare companie de exploatare forestieră. Zice că nu a putut face nimic împotriva corupției, iar presa exagerează: „Ar trebui să spună: oameni buni, păstrați-vă calmul! Păstrați-vă calmul!” – spune Traian Ilieși, primarul din Moldovița.

Peste tot e câte o Moldovița, exploatarea ilegală a lemnului e o problemă națională, spune Tiberiu în drum spre București. Și de aceea mii de oameni ies în stradă. Peste 20 de milioane de metri cubi de lemn dispar în fiecare an. „În satul nostru, situația a scăpat de sub control, la fel ca în oricare altă parte a României. Ei fură pădurea, dar sunt susținuți, controlați și încurajați de autorități”, susține cu convingere Tiberiu. El spune că indiferent de cine conduce țara, pădurea îi îmbogățește pe câțiva și îi înfurie pe mulți. Dar din păcate, țara și corupția merg mână în mână. site news

Lasă un răspuns