Dezastru în mall-uri, din cauza coronavirus. Magazine închise și angajați trimiși acasă

Dezastru în mall-uri, din cauza coronavirus. Societăţile comerciale care funcţionează în centrele comerciale de tip mall, cu excepţia magazinelor alimentare şi a farmaciilor, vor suspenda contractele de închiriere ale magazinelor pe întreaga durată a stării de urgenţă. Vor fi suspendate şi contractele individuale de muncă ale lucrătorilor comerciali pe perioada instituirii stării de urgenţă, a anunţat miercuri Organizaţia Patronală”Retailerii.”

Dezastru în mall-uri

„Centrele comerciale de tip mall, cu excepţia magazinelor alimentare şi a farmaciilor, vor pune în aplicare o serie de măsuri preventive: Ele sunt :

1. Invocarea Pandemiei COVID-19 ca un eveniment fortuit ce reuneşte atât forţa majoră. Drept urmare, suspendarea contractelor de închiriere ale magazinelor din centrele comerciale de tip mall pe întreaga durată a stării de urgenţă decretate.

2. Invocarea Pandemiei COVID-19 ca un eveniment fortuit ce reuneşte atât forţa majoră cât şi cazul fortuit. Drept urmare, suspendarea contractelor individuale de muncă ale lucrătorilor comerciali din magazinele aflate în centrele comerciale de timp mall. Acest lucru va fi valabil pe întreaga durată a stării de urgenţă decretate. Va fi valabil începând cu data de 16.03.2020″, se menţionează în comunicat.

Pandemia COVID-19, eveniment fortuit

Organizaţia Patronală a Retailerilor din România consideră că pandemia COVID-19 reprezintă un eveniment fortuit.

„Măsurile luate recent de autorităţile române în vederea prevenirii răspândirii pandemiei COVID-19 au avut efecte imediate în ceea ce priveşte circulaţia cetăţenilor. Acest lucru a dus inclusiv la scăderea dramatică a traficului de persoane din centrele comerciale. A fost afectată activitatea retailerilor din centrele comerciale. Afacerile private din aceste domenii au fost afectate imediat. Scăderea vânzărilor a fost de până la 100%. Acest lucru ce a dus la imposibilitatea achitării datoriilor companiilor faţă de furnizori şi a plăţii salariilor”, se menţionează în comunicatul organizaţiei.

„Riscul unui colaps economic este iminent ”

„Riscul unui colaps economic pentru toată industria de retail este iminent. Nu există, cel puţin temporar, niciun remediu pentru această situaţie. Dar niciun pachet de măsuri pentru redresarea economică a companiilor din domeniu”, susţine RORETAIL.

Patronatul din comerţ solicită Guvernului să adopte o serie de măsuri. Cum ar fi declararea în mod oficial a pandemiei COVID-19 drept eveniment de forţă majoră pentru toţi comercianţii români, închiderea imediată a centrelor comerciale de tip mall. Cu excepţia magazinelor alimentare şi a farmaciilor.

Radiografia unui dezastru

Patronul mai cere achitarea integrală din fonduri guvernamentale a indemnizaţiei pentru şomajul tehnic , 75% din salariu. Alte cereri sunt scutirea, amânarea, prorogarea sau reeşalonarea plăţii taxelor şi impozitelor aferente perioadei fără activitate.

RORETAIL este o asociaţie care grupează peste 500 de magazine din România. Acestea comercializează aproximativ 100 de branduri naţionale şi internaţionale, având peste 3.000 de angajaţi. a Retailerilor din România (RORETAIL). site news

Lasă un răspuns