Descoperire-șoc pe muntele Athos, misterul femeii îngropate

Descoperirea şocantă a mai multor oase sub o podea de piatră din capela Sfântul Atanasie Mănăstirii Pantokrator, din regiunea Muntele Athos i-a suprins pe cercetătorii. Peninsula este locul unde se află doar bărbaţi şi unde accesul femeilor este interzis încă din secolul X. Totuși, muntele sfânt s-a dovedit a fi locul de veci pentru cineva cu oase mici, cel mai probabil o femeie. Printre ele erau un antebraţ, o tibie şi un os sacral care erau foarte diferite în morfologia lor. Asta afirmă Laura Wynn-Antikas, antropolog american care a fost chemat pentru a examina rămăşiţele. „În timp ce celelalte erau mai robuste şi aparţineau în mod evident unor bărbaţi, acestea aveau mărimi în mod clar caracteristice unei femei. Erau deosebit de diferite ca mărime”. „Dacă discutăm despre o femeie sau chiar mai multe femei, atunci ar ridica multe semne de întrebare”, a subliniat cercetătoarea.

Prima femeie înmormântată pe muntele Athos

Confuzia sa nu este suprinzătoare, având în vedere că peninsula găzduieşte în jur de 20 de mănăstiri şi peste 2.000 de călugări. Muntele Athos a rămas o zonă unde genul feminin are accesul interzis de 10 secole – singura excepţie fiind pisicile. Phaidon Hadjiantoniou este restauratorul care a descoperit osemintele în timp ce desfăşura lucrări de conservare la capelă. El a fost cel care a contactat-o pe Antikas, imediat după descoperire. „Aceasta este prima dată când am văzut oase sub podeaua capelei. Am fost curios imediat şi am contactat mai mulţi specialişti, inclusiv pe Laura. Eram sigur că nu ar fi fost acolo dacă aceşti oameni nu ar fi fost importanţi pentru mănăstire”, a explicat restauratorul. „Dacă se vor descoperi oseminte de femeie, va fi primul caz în care o femeie îşi găseşte locul de veci pe Muntele Atos”, a concluzionat Hadjiantoniou.

Ce a dezvăluit analiza de laborator a osemintelor

O examinare atentă a osemintelor a dezvăluit că acestea au fost transferate din mormintele iniţiale. Osemintele au trecut printr-o a doua înmormântare, cu deosebită grijă. Muntele Athos din nord-estul Greciei este cunoscut ca având jurisdicţie specială în interiorul UE, în special în legătură cu politica sa bine cunoscută, dar controversată, de a interzice accesul femeilor în zonă. Pe acest munte se află și mănăstiri românești, unele cu o istorie cu totul deosebită. Descoperirea i-a șocat pe greci, mai ales că vine după un val de cutremure puternice, iar mulți localnici văd în asta semne divine deloc liniștitoare. (site news)

Lasă un răspuns