Decretul privind starea de urgență nu poate fi modificat de Parlament, demers inutil al parlamentarilor

Decretul privind starea de urgență nu poate fi modificat de Parlament. În România a fost instaurată, oficial, starea de urgenţă, după ce decretul a fost publicat luni în Monitorul Oficial. Imediat după publicarea decretului, mai mulţi parlamentari au anunţat că vor propune modificarea actului în Parlament. Acest lucru nu este însă posibil, a explicat Tudorel Toader, fost ministru al Justiţiei şi fost judecător CCR.

„Parlamentul nu poate să modifice decretul Președintelui ”

„Instituirea stării de urgență este prerogativa exclusivă a Președintelui Republicii. Parlamentul nu poate să modifice decretul Președintelui. Parlamentul încuviințează sau nu respectivul decret”, a declarat Tudorel Toader.

Liderul deputaților PNL, Florin Roman, a anunţat marţi că a depus un amendament la decretul prin care președintele Klaus Iohannis a instaurat starea de urgență. Roman solicită ca oamenii care fac speculă cu produse medicale în perioada epidiemiei să fie amendați cu 20.000 de lei și să le fie confiscat stocul automat.

Președintele interimar al Senatului, Titus Corlățean, a declarat luni, la sediul central PSD, că social-democrații au luat act de emiterea Decretului prezidențial privind instituirea stării de urgență pe întreg teritoriul României și au propus anumite schimbări.

Ce prevede Constituţia

Şi fostul preşedinte Traian Băsescu a susţinut că Parlamentul trebuie să modifice decretul privind instituirea stării de urgenţă.

Potrivit articolului 93 din Constituţie, „(1) Preşedintele României instituie, potrivit legii, starea de asediu sau starea de urgenţă în întreaga ţară ori în unele unităţi administrativ-teritoriale şi solicită Parlamentului încuviinţarea măsurii adoptate, în cel mult 5 zile de la luarea acesteia.”

Potrivit OUG 1/1999, articolele 12 şi 13, „În termen de cel mult 5 zile de la instituirea stării de asediu sau a stării de urgență, Președintele României solicită Parlamentului încuviințarea măsurii adoptate. În situația în care Parlamentul nu încuviințează starea instituită, Președintele României revocă decretul, măsurile dispuse încetându-și aplicabilitatea.” site news

Lasă un răspuns