Decorațiunile din Constanța costă cât la Viena, la București e dublu

În timp ce decoraţiunile din Bucureşti au costat 2,5 milioane de euro, autorităţile austriece au reuşit să decoreze Viena cu jumătate din cești bani. Culmea, banii nu sunt în totalitate de la bugetul Primăriei, ci provin și de la Camera de Comerț. Decorațiunile sunt însă aceleași an de an și nu sunt amplasate pe marile artere, unde circulă mașinile, ci doar în zonele pietonale. Cu toate acestea, milioane de turiști vin anual la târgul de Crăciun din Viena, devenit deja celebru în lume. Întrebaţi de acesta de ce nu amplasează luminiţe pe arterele principale, oficialii austrieci au răspuns simpu. „Nu suntem chiar atât de bogaţi, încercăm să economisim!”

Capitala bate recordul cu volumul beculețelor de sărbători

Bucureştiul fost împodobită cu 10 milioane de beculeţe de tip LED – cu 7 milioane mai multe decât în anii precedenţi. Sunt peste 9.300 de elemente luminoase – dintre care unele cu specific sportiv, aproximativ 4.000 de elemente luminoase 3D şi 2D. Acestea sunt cu 1.500 mai multe decât anul trecut. În plus, există si 2.200 de figurine agabaritice, care depăşesc 2,5 metri înălţime. Traseul iluminatului festiv din acest an însumează peste 40 de kilometri de bulevarde și străzi adiacente, în 72 de locații din București. Separat, primările de sectoare au și ele propriile aranjamente luminoase.

Constanța nu se lasă mai prejos

În Constanța, luminițele de Crăciun au costat 1,15 milioane euro. De altfel, Constanța este orașul care a cheltuit cel mai mult pentru iluminatul festiv din întreaga Românie, după București. Camera de Comerț nu a contribuit cu niciun leu. Dimpotrivă, instituția a cerut de acum aproape un deceniu gratuit 12 locuri de parcare și le folosește fără să plătească niciun lei. Apropo, Viena avea, în 2017, un PIB de 93,8 miliarde euro, adică jumătate din PIB-ul României. Primăria Constanța a montat decorațiuni pe 10 bulevarde mari ale orașului, dar și la intrările din oraș. Sunt decorați stâlpii de iluminat, pe copaci se așează perdele luminoase, în timp ce străzile sunt traversate de șiruri de leduri.

Șmecheria Primăriei, contract spart în trei

Pentru iluminatul festiv, primăria a împărțit achiziția în trei contracte. Societatea care a câștigat licitația deschisă este aceeași care a închiriat beculețele și în ultimii doi ani. Contractele prevăd închirierea, inclusiv montarea și demontarea instalațiilor de iluminat festiv, pe perioada sărbătorilor de iarnă și vizează trei zone ale orașului: cele 10 mari bulevarde – aproximativ 900.000 euro, Țara Piticilor din Parcul Tăbăcărie, acolo unde în fiecare an are loc Festivalul Iernii , finanțat cu 168.000 euro din bani publici, și Piața Ovidiu cu ocazia Revelionului – 80.000 de euro. (site news)

Lasă un răspuns