De teama coronavirusului, Torța Olimpică ce va pleca spre Tokyo va fi aprinsă în prezența a doar 100 de invitați!

Virusul COVID-19, cunoscut și sub numele de Coronavirus, nu ține cont nici de spiritul olimpic, nici de impresionanta imagine a flăcării olimpice, și nici de apropierea Olimpiadei, ce urmează să înceapă pe 24 iulie, la Tokyo. De teama acestei epidemii de Coronavirus, oficialii din Grecia, care urmează să aprindă torța simbolică în Olympia, un mic orășel în Peninsula Peloponeză, unde s-au desfășurat primele competiții olimpice, au decis ca la ceremonial să nu permită participarea decât a 100 de invitați, cu acreditare.

Probleme cu flacăra olimpică au mai fost în 1984, când Jocurile Olimpice au avut loc la Los Angeles, în Statele Unite ale Americii – atunci, aproape toate țările est-europene au boicotat Olimpiada de peste Ocean, ca răspuns la acțiunea de neparticipare a americanilor, la Jocurile Olimpice din 1980, din Rusia, și nu s-a mai pus problema aprinderii flăcării olimpice în Grecia. De data aceasta, nu este vorba de niciun război rece, de niciun boicot al unor țări, ci pur și simplu de acest COVID-19, care a băgat spaima în oamenii de pe întreaga planetă.

Mâine este repetiția, pe 12 martie flacăra va fi aprinsă și oficial!

Flacăra olimpică va fi aprinsă mâine, pe 11 martie, ca o primă repetiție, pentru ca acțiunea oficială să aibă loc pe 12 martie. ”Torța vie” va fi purtată timp de șapte zile spre Stadionul Olimpic din Atena, acolo unde, pe 19 martie, va fi predată oficialilor orașului japonez Tokyo, locul de desfășurare al Olimpiadei din acest an. Nici pe Stadionul Olimpic nu vor avea acces spectatorii, doar 150 de persoane vor primi acreditări, printre aceștia numărându-se cei care muncesc efectiv ca acțiunea să iasă bine, operatorii și mașiniștii de televiziune, câțiva ziariști și un grup restrâns de oficiali. De altfel, s-a anunțat că Centrul de presă va fi închis, iar orașul japonez care va prelua torța, vorbim de Tokyo, a oprit participarea a 340 de copii, pe care și-i dorea să fie prezenți la ceremonial.

Și revine obsesiva întrebare, se ține Olimpiada de la Tokyo sau nu?

”Facem tot posibilul ca lucrurile să meargă înainte și orașul nostru să fie gata să-și primească oaspeții. Deocamdată nu există nicio intenție de a amâna Jocurile Olimpice, ne ținem de planificare”, a declarant ministrul Olimpiadei, Seiko Hashimoto, cu câteva zile în urmă. Dar a mai apărut o alternativă, chiar surprinzătoare – se pare că oficialii orașului Tokyo au discutat cu Board-ul Comitetului Olimpic Internațional posibilitatea ca Olimpiada să se desfășoare până la sfârșitul anului, adică să nu fie anulată, ci doar amânată, dacă epidemia se răspândește și mai tare.

Ministrul japonez al Olimpiadei este Seiko Hashimoto

Președintele CIO, Thomas Bach spune că lucrurile merg bine, dar…

Sigur, președintele CIO, germanul Thomas Bach, încearcă să fie optimist și să transmit mesaje sigure, tuturor participanților, dar din cuvintele lui reiese îngrijorarea: Vă pot asigura că CIO este pe deplin angajat, astfel încât Olimpiada de la Tokyo să fie un mare succes”, spunea germanul, pentru presa internațională. Mai mult, Bach le transmite sportivilor că forul pe care îl conduce este în contact cu Organizația Mondială a Sănătății, cu organizatorii din Tokyo, cu oficialitățile din Japonia și China, pentru o evaluare permanent a situației. ”Din păcate, recunosc că sunt dificultăți în organizarea calificărilor olimpice și mulți dintre voi a trebuit să schimbați planurile, și de pregătire, și de participare. Trebuie să dați dovadă de flexibilitate și înțelegere, și voi, ca sportivi, cât și comitetele olimpice naționale, dar și federațiile”, încheia Bach.

Președintele CIO, Thomas Bach, rămâne optimist…

Lasă un răspuns