De ce mor tinerii sănătoși de coronavirus? Cum explică oamenii de știință acest fenomen

În misterul profund de care este încă învăluit COVID-19, specialiștii au reușit totuși să clarifice câteva aspecte. Printre acestea, cel mai evident este faptul că acesta afectează în mod special bătrânii și persoanele care au și alte probleme grave de sănătate.

Dar au existat și exceptii, oameni tineri și fara alte morbidități preexistente care au decedat, iar acest lucru ridica întrebari pentru oamenii de stiință. De ce mor oamenii tineri și sănătoși de coronavirus?

Dr. Anthony Fauci, medic și imunolog care a ocupat funcția de director al Institutului National de Alergii și Boli, spune că tocmai acest tipar face din COVID -19 o boală neobișnuită.

„Sunt fascinat de patogeneza acestei boli. Sunt multe persoane care par să se simtă bine şi apoi brusc suferă insuficienţe respiratorii şi trebuie conectaţi la ECMO (un aparat cardio-pulmonar) şi apoi mor”, a explicat dr. Fauci.

Nu este vorba de un sistem imunitar slăbit sau îmbătrânit sau slabit, e vorba de un sistem imunitar care funcționează prea bine

Oamenii de ştiinţă şi cercetătorii se întreabă dacă răspunsul la aceste tipare neobişnuite ar putea sta în genele noastre şi încearcă să studieze diferenţele dintre persoanele care prezintă simptome uşoare şi cei care ajung să moară. O posibilitate este o variaţie în gena ACE2. ACE2 este o enzimă care se ataşează de suprafaţa exterioară a celulelor din plămâni şi inimă. Într-un articol din revista Science, imunologul Dr. Philip Murphy de la Institutul Naţional de Alergii şi Boli Infecţioase spunea că „variaţiile genei ACE2 care modifică receptorul ar putea face ca virusul să ajungă în celulele pulmonare mai uşor sau mai greu”.

O altă teorie spune că un ingredient produs de organism, numit agent tensioactiv, care permite organismului să lupte cu virusul, se epuizează la unii pacienți infectați cu coronavirus. La unii oameni tineri, un sistem imunitar reactiv ar putea duce la o furtuna inflamatorie masivă care ar putea copleși plămânii și alte organe.

Nu este, deci, vorba de un sistem imunitar slăbit sau îmbătrânit sau slabit, e vorba de un sistem imunitar care funcționează prea bine.

O definire a patalogiei de bază ar putea dura câteva luni și ar putea varia de la un pacient la altul, fără a avea legătură cu vârsta. site news

Lasă un răspuns