FOTO facebook

Dalai Lama, soluții anti-pandemie, publicate în revista TIME. Scrisoare plină de înțelepciune

Într-o scrisoare deschisă publicată în revista americană TIME, Dalai Lama, câștigător al Premiului Nobel pentru Pace, vorbește despre soluțiile pentru pandemia de Covid-19. Compasiunea, responsabilitatea individuală, respectul pentru știință sunt câteva dintre soluțiile importante pentru liderul spiritual al budismului tibetan.

Dalai Lama a răspuns invitației TIME

”Câteodată, prietenii mă roagă să-i ajut cu o problemă din lumea întreagă, să-mi folosesc «puterile magice». Mereu le spun că Dalai Lama nu are puteri magice. Dacă aș avea, nu aș simți durerea din picioare sau cea de gât. Suntem toți la fel ca oameni și simțim aceleași frici, speranțe sau incertitudini”. Așa își începe Dalai Lama scrisoarea către omenire, la invitația revistei americane TIME.

În scrisoarea sa, Dalai Lama vorbește despre importanța compasiunii prin care putem depăși criza provocată de pandemia de Covid-19. Mai mult, el amintește oamenilor întregii planete că toți suntem conectați unii de alții.

Ce mai trebuie, pe lângă rugăciune

„Noi, budiștii, credem că întreaga lume este interdependentă. De asta vorbesc mereu despre responsabilitate universală. Pandemia de coronavirus ne arată că ce i se întâmplă unei singure persoane poate afecta orice altă viețuitoare. Dar ne amintește și că un act de compasiune, constructiv – că e vorba de a lucra în spitale sau de a respecta distanțarea socială – are potențialul de a-i ajuta pe foarte mulți alți oameni”.

Liderul spiritual din Tibet a subliniat faptul că doar rugăciunile nu sunt suficiente acum. Pe lângă ele, trebuie să facem tot ce ne stă în putința fiecăruia pentru a pune umărul la soluția care va rezolva această criză. Fiecare cetățean este responsabil cu asumarea propriei responsabilități.

„Trebuie să combinăm curajul pe care-l arată doctorii și asistenții medicali cu știința pentru a începe să rezolvăm această situație și pentru a ne proteja viitorul de astfel de amenințări”, scrie Dalai Lama. Pe durata acestei pandemii, care ne provoacă griji, frică, e important să ne gândim la provocările – și posibilitățile – care ne așteaptă pe termen lung. Imaginile din spațiu ne arată că lumea noastră, Pământul, nu are cu adevărat granițe.

Liderul spiritual, în vârstă de 84 de ani, a mai subliniat și că nimeni nu este scutit de suferință, îndemnând la ajutorarea celor aflați în situații vulnerabile. „Această criză ne arată că nu suntem separați unii de alții — chiar dacă locuim separat. Prin urmare, toți avem responsabilitatea de a ajuta și de a ne folosi compasiunea”.

Virusul va trece

Dalai Lama a mai vorbit în scrisoarea sa deschisă și despre impermanență, unul dintre cele trei concepte pe care se bazează budismul. Conform filosofiei budiste, totul (oameni, lume) este într-o continuă transformare, totul este efemer.

„În cele din urmă, virusul va trece, așa cum am văzut în timpul vieții mele că se încheie războaie și alte amenințări teribile și vom avea șansa să ne reconstruim comunitatea globală așa cum am făcut de multe ori până acum. În aceste vremuri pline de incertitudine, e important să nu ne pierdem speranța și încrederea în eforturile constructive pe care le fac atât de mulți oameni”, și-a încheiat Dalai Lama scrisoarea. site news

Lasă un răspuns