Cutremur de 5,0 grade în zona seismică Vrancea / Galaţi, resimțit în Republica Moldova, Bulgaria și Ucraina

Un cutremur cu magnitudinea de 5,0 grade s-a produs în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă în zona seismică Vrancea / Galaţi, la adâncimea de doar 23 de kilometri.

Cutremurul s-a produs sâmbătă la ora 1.04, în zona seismică Vrancea/Galaţi, la adâncimea de 23 de kilometri, conform Institutului Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului.

Cutremur resimțit în Republica Moldova, Bulgaria și Ucraina

Seismul s-a produs în apropierea următoarelor oraşe: 64 de kilometri nord-vest de Galaţi, 78 de kilometri nord-vest de Brăila, 88 de kilometri sud-est de Bacău, 143 de kilometri sud de Iaşi, 149 de kilometri est de Braşov, 155 de kilometri nord-est de Ploieşti, 162 de kilometri sud-vest de Chişinău, 194 de kilometri nord-est de Bucureşti, 195 de kilometri sud-vest de Tiraspol, 209 kilometri nord-vest de Constanţa. De asemenea, Google anunță că seismul a fost resimțit și în Bulgaria și Ucraina.

Constantin Ionescu, director INCDFP, a vorbit despre cutremurul care s-a produs în noaptea de vineri spre sâmbătă.

„Deocamdată nu au fost replici. Nici o replică mai mică nu a fost, cu magnitudine de două grade, să zicem. Dar au mai fost în zona respectivă cutremure de suprafaţă şi nu au produs replici. Intensitatea în epicentru a fost de 5-6 grade Mercali, iar cutremurul s-a simţit cu aceeaşi intensitate pe o rază de 30 de kilometri faţă de epicentru şi a scăzut în intensitate cu cât distanţa s-a mărit faţă de epicentru”, a declarat Constantin Ionescu, sâmbătă dimineaţa, la Antena 3.

„Zona Vrancea are două nivele de producere a cutremurelor care se situează la adâncimi între 90 şi 160 de kilometri şi un nivel de suprafaţă, între 10 şi 40 km. În această zonă, cutremurele au, de obicei, magnitudini între 3-4 grade. Dar, din când în când, la zeci de ani se mai produce un cutremur peste 5 grade. Magnitudinea posibilă a unui cutremur de suprafaţă în zona Vrancea este de 6-6.5 grade”, a mai declarat directorul INCDFP. site news

Lasă un răspuns