Cum minte ministrul Economiei: riscăm probleme majore cu gazele dacă va fi foarte frig

Politicienii și tehnocrații autohtoni visează utopic la momentul în care România va deveni un hub regional de gaze. Realitatea se încăpățânează să le transforme visele într-un veritabil coșmar. Pentru a putea deveni un hub regional, interconectările cu statele vecine sunt esențiale. Acestea sunt însă cel puțin deficitare în cazul României. Mai mult, situația e și mai grea după refuzul Transgaz de a semna un contract de interconectare cu nou-creatul operator de transport din Ucraina. Capacitatea de import gaze a României este una extrem de mică. E vorba de aproximativ 170 GWh/zi, cu cel puțin 30 GWh/zi sub capacitatea de import necesară acoperirii consumului intern. Cu toate acestea, ministrul energiei Virgil Popescu, dar și Transgaz, refuză să recunoască realitatea – sau se minte sistematic. Ei includ în comunicările publice capacitățile de tranzit în cele de import, undele chiar de două ori.

Vezi ce lider politic are curajul să spună că majorarea pensiilor cu 40% va prăbuși economia.

Cum se minte cu nerușinare în comunicate de presă

Virgil Popescu, a emis deja un comunicat de presă în care susține: “Din informările primite de la Transgaz, pot să anunț că SNTGN Transgaz pune la dispoziție pe toate punctele de interconectare o capacitate fermă de 44,2 mil mc/zi. Cantitatea este mai mult decât suficientă pentru necesarul maxim de import în cazul unor temperaturi foarte scăzute: 20 mil. mc/zi. În acest moment, importurile de gaze în România se ridică la aproximativ 10,8 mil mc/zi. Monitorizez zilnic situația și nu există niciun motiv de îngrijorare în ceea ce privește asigurarea cu gaze pentru această perioadă”.

Adevăratele cifre arată o realitate cruntă

Numai că ministrul fie dezinformează, fie este dezinformat. România avea într-adevăr o capacitate tehnică fermă de circa 45 mil mc/zi până la 31 decembrie 2019. De la 31 decembrie 2019, în urma înființării unui nou operator de transport și sistem în Ucraina, care să opereze conform legislației europene, Transgaz recunoaște că n-a semnat niciun contract de interconectare cu Ucraina. E vorba de un contract pentru rutele tradiționale de import, de la Medieșul Aurit și Isaccea. Trasgaz a semnat unul numai pentru conductele de tranzit care traversează Dobrogea (Isaccea-Negru Vodă 1,2 și 3). Ca urmare a acestui lucru, capacitatea tehnică de import din Ucraina a scăzut de la 382 GWh/zi la 62,4 GWh/zi.

Dacă vine gerul, suntem sub necesarul de import

Cu alte cuvinte, așa cum a scris Profit.ro, capacitatea tehnică de import, rezervată deja 100%, este de la 1 ianuarie  de aproximativ 170 GWh/z. Asta înseamnă 16 milioane mc/zi și nu 44,2 milioane mc/zi, cât susține ministrul, invocând informările primite de la Transgaz. Cifra este cu 4 milioane de mc/zi mai mică decât necesarul de import recunoscut chiar de ministru pentru o zi geroasă, de 20 mil/ mc/zi.

Autoritatea de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a anunțat, de altfel, săptămâna trecută, că pe rutele clasice de import, Medieșu și Isaccea, în anul 2020 nu au fost importate gaze. Asta în lipsa unui acord de interconectare pe aceste puncte fizice, fapt reunoscut de altfel și de Transgaz. Deci, se minte cu maxim tupeu! site news

Lasă un răspuns