Cum fură angajații statului România pe față, Curtea de Conturi a găsit dezastru

Angajații statului şi-au umflat peste măsură lefurile şi au decontat cheltuieli ilegale, generând prejudicii de milioane de lei, arată un raport al Curţii de Conturi.

Verificările Curţii de Conturi asupra angajaților statului au scos la iveală o sumedenie de nereguli, de la salarii umflate până la furtul unor sume plătite de cetăţeni în contul taxelor ori decontarea de parfumuri, băuturi alcoolice şi chiar iaurturi şi banane.

Angajații statului fură România pe față

Potrivit raportului de activitate al Curţii de Conturi pe anul 2018, auditul efectuat asupra a 3.620 de instituţii publice şi companii de stat a scos la iveală prejudicii de 268 milioane de lei, cele mai mari fiind aduse prin creşterea nejustificată a salariilor, sporurilor şi premiilor sau plata unor lucrări sau servicii neexecutate.

În urma verificărilor, Curtea a sesizat organele de cercetare penală în 39 de cazuri, printre care achiziţii fictive prin falsificarea documentelor, sustragerea unor sume plătite de cetăţeni în contul impozitelor şi taxelor locale, retragerea de sume din trezorerie mai mari decât cele care trebuiau achitate conform statelor de plată, dar şi însuşirea în interes personal de fonduri publice din bugetele unor şcoli.

Prejudiciu de 2,3 milioane de lei

Angajații Institutului de Cercetare Informatică Bucureşti au creat un prejudiciu de 2,3 milioane de lei prin majorări ilegale ale salariilor conducerii, şefului contabil şi a altor angajaţi.

De asemenea, prin decontarea unor cheltuieli de protocol cu „băuturi alcoolice, parfumuri, produse alimentare achiziţionate zilnic (covrigi, pizza, iaurt, banane, pâine, bere, ba chiar şi meniul zilei)“.

Acelaşi raport arată că „Ministerul Turismului nu a respectat prevederile legale privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice“, 10 dintre angajații detaşați în instituţie primind drepturi de natură salarială în sumă de 267.000 lei. În perioada auditată, ministru al turismului era Bogdan Trif, membru PSD.

Curtea de Conturi mai arată că angajaţii Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie şi-au decontat ajutoare de pensionare şi ore suplimentare, deşi legea nu permitea acest lucru.

Mai precis, au fost incluse în buget cheltuieli cu ore suplimentare „peste nevoile reale ale entităţii“, fiind alocate fonduri în sumă de 6,5 milioane de lei (reprezentând 384 de ore suplimentare/persoană/an).

Angajați care nu făceau nimic

Curtea de Conturi a mai descoperit că Secretariatul General al Guvernului a plătit două persoane care pur şi simplu nu au făcut nimic. Acestea au fost încadrate la Departamentul/Direcţia pentru strategii guvernamentale – Serviciul politici de cooperare cu mediul asociativ. Pentru ele au fost plătite cheltuieli nelegale în sumă de 217 mii lei, reprezentând salarii şi datorii asimilate.

Citește ce deputat PNL a fost dat în gât de angajați, după ce i-a mazilit! Afaceri fictive cu firme fantomă

Totuşi, nu au existat documente legale din care să reiasă faptul că cele două persoane au fost implicate în desfăşurarea unor activităţi şi, totodată, să justifice contraprestaţia muncii. Persoanele nu au fost consemnate în condica de prezenţă, în pontaje şi nu au fost întocmite rapoarte de evaluare a performanţelor individuale ale acestora. site news

Lasă un răspuns