Criză de citostatice la Institutul de Oncologie Iași

Bolnavii de cancer de colon şi bolnavii de leucemie de la Institutul Regional de Oncologie (IRO) din Iaşi riscă să fie direcţionaţi către ale centre din ţară, din cauză că lipsec medicamentele de care au nevoie. Reprezentanții instituției medicale spun că se confruntă încă din luna mai a acestui an cu probleme legate de aprovizionarea cu medicamente.

 „Am avut de fiecare dată buget alocat, avem derulate proceduri de achiziţii (licitaţii) care s-au finalizat cu încheierea de acorduri cadru cu mai mulţi câştigători, tocmai ca să nu ne confruntăm cu lipsuri. De fiecare dată când stocul unui produs se apropia de epuizare, am solicitat, prin transfer, cantităţi existente şi disponibile la alte unităţi sanitare de profil şi, aproape de fiecare dată, am fost sprijiniţi”, declară Mirela Grosu, manager IRO Iaşi, pentru Adevărul de Iași.

Reprezentanţii institutului medical spun că pacienţii al căror tratament nu poate fi înlocuit sunt direcţionaţi către alte centre. „Când nu putem înlocui, mai trimitem în centrele care au aceste medicamente. Nu este o soluţie ideală mai ales pentru bolnavii hemato-oncologici, pentru că acolo schemele de tratament sunt relativ fixe. Vom încerca să redirecţionăm pacienţii către centrele care mai au încă stocuri de medicamente”, a spus prof. univ. dr. Gabriel Dimofte, directorul medical al Institutului de Oncologie din Iaşi

Ministerul Sănătăţii și Agenţia Naţională a Medicamentului au fost imformate despre această problemă.

Lasă un răspuns