Coronavirusul nu se transmite prin atingere. Dezvăluirile preşedintelui Societăţii Române de Microbiologie

Coronavirusul nu se transmite prin atingere. Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat joi că noul coronavirus se transmite prin intermediul secreţiilor respiratorii. El a precizat că nu există niciun fel de tratament specific în acest caz.

„Nu există niciun fel de tratament specific, dacă apar simptome se tratează simptomatic, adică febră, cefalee, lucruri de genul acesta se tratează simptomatic. Cazurile simple, uşoare sau formele medii se tratează în acest mod. Dacă apar cazuri complicate, atunci sigur că se instituie măsuri de terapie intensivă, dar nu este cazul unor astfel de măsuri”, a explicat Alexandru Rafila.

Cum se transmite coronavirusul

El a arătat că boala se transmite prin intermediul secreţiilor respiratorii.

„Contactul direct înseamnă un contact apropiat cu o persoană care este infectată. Boala nu se transmite prin atingere, se transmite prin intermediul secreţiilor respiratorii, ceea ce poţi prin atingere – contactul cu o suprafaţă care a fost contaminată cu secreţii provenind de la persoana respectivă cu puţin timp în urmă prin intermediul mâinilor. Avem o obişnuinţă să punem mână pe faţă, să punem mâna la gură şi atunci să ne infectăm. (…) Nu există purtători ai virusului, există persoane infectate şi persoane neinfectate. În cele 14 zile de monitorizare vom afla răspunsul dacă într-adevăr există…”, a susţinut reprezentantul Societăţii Române de Microbiologie.

În ceea ce priveşte starea pacientului care a fost confirmat cu noul tip de coronavirus, el a precizat: „Din câte ştiu, starea (n.r. – pacientului) este chiar bună. A venit asimptomatic, cu o stare de sănătate bună”.

55 de probe, testate

El a afirmat că au fost testate 55 de probe.

„Nu cred că mai trebuie aduse în acest moment probe din judeţul Gorj. Probele vin în permanenţă în fiecare zi, conform unui protocol. Toate persoanele care vin dintr-o zonă afectată sau care au fost în zone afectate sunt testate la Institutul Naţional de Boli Infecţioase ‘Matei Balş’, dar şi la centrele regionale. Deja şi centrele regionale încep să testeze. Nu putem să dăm o cifră exactă câte vin. Au fost testate în total 55 de probe. Aţi văzut că este o probă pozitivă, este o activitate continuă. (…) Nu avem până în momentul de faţă o altă probă pozitivă”, a spus medicul.

Citește și: Linia TelVerde pentru coronavirus, deschisă de Guvern

Întrebat în legătură cu informaţia potrivit căreia studenţii de la Medicină nu ar vrea să vină la Institutul „Matei Balş”, Rafila a răspuns: „Studenţii la Medicină, din câte ştiu eu, fac medicina ca să lucreze cu pacienţi, să trateze pacienţii. Chestiunea aceasta că se tem să lucreze cu pacienţii sau să vină într-o instituţie medicală nu este o ideea corectă pentru cine vrea să practice medicina. Dacă vrei să faci altceva – design interior sau altceva sigur că atunci poţi să nu vii la Institutul ‘Matei Balş’, ca student trebuie să vii la Institutul ‘Matei Balş’ sau orice altă unitate medicală unde se tratează pacienţii inclusiv cu boli infecţioase”.

Primul caz de coronavirus din România, confirmat miercuri seara

Autoritățile au confirmat, miercuri seara, primul caz de coronavirus din România, la un bărbat din județul Gorj, a anunțat ministrul interimar al Sănătății.

Un echipaj de la ISU Dolj cu o autospecială va prelua pacientul pentru a-l transporta în Capitală. La momentul sosirii la sosirea la Institutul de Boli Infecțioase „Matei Balș”, vehiculul va fi dezinfectat.

„Imediat ce va ajunge la București, va intra pe schema de tratament și sperăm într-o evoluție pozitivă. Nu trebuie să ne alarmăm! Este o persoană asimptomatică”, a precizat Victor Costache.

„Transportul va dura până la cinci ore, nu e o problemă de urgență, ci trebuie făcut în condiții de siguranță”, a completat secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

Potrivit acestuia, alte 7 persoane, care locuiesc în aceeași casă cu acest bărbat, vor intra în carantină la domiciliu, sub pază. Primele teste efectuate au ieșit negative, dar acestea vor fi repetate.

Pacientul a intrat în contact cu cetățeanul italian care s-a aflat, weekendul trecut, în vizită în țara noastră, la rude. Un prieten de-al acestuia din urmă, tot italian, este de asemenea infectat, după cum au anunțat autoritățile din Peninsulă.

„Pacientul a intrat în contact direct cu cetățeanul italian, este o cunoștință a acestuia. E un curs normal al bolii, al coronavirusului, poți fi asimptomatic, dar pozitiv. Pe parcurs poți avea simptome, oricând! Faptul că e pozitiv înseamnă că putea să transmită boala”, a mai spus Raed Arafat.

Anchetele epidemiologice continuă. site news

Lasă un răspuns