Fără cozi la supermarketuri! Măsuri din ce in ce mai drastice pentru evitarea răspândirii coronavirus

Coronavirusul face ” victime ” în România. Apelul autorităților

Coronavirusul face ” victime ” în România. Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a recomandat cetăţenilor români care se află în scop turistic sau tranzitează Spania, Franţa sau Germania să ia în considerare scurtarea şederii şi revenirea de urgenţă în România.

Produsele de bază dispar din magazine

În timp ce românii au în faţă primele zile libere în care trebuie respectate măsurile stricte de prevenire a răspândirii noului coronavirus, o minireacţie de panică poate fi observată prin dispariţia de pe rafturile magazinelor a unor produse de bază. Reacţia vine după ce miercuri a fost înregistrat un număr-record de noi cazuri.

Autorităţile susţin că numărul infecţiilor va continua să crească

Atât la noi, cât şi în ţările în care se află la muncă sau la studii mulţi români Chiar dacă până joi la ora 17.00 fuseseră anunţate doar două cazuri de infecţie cu coronavirus. Acest lucru în contextul în care miercuri au fost anunţate un număr-record de 18 noi cazuri. Autorităţile susţin că numărul infecţiilor va continua să crească. Mai ales că joi erau 1.550 de persoane în carantină. Sunt pregătite măsurile pentru următoarea fază a epidemiei,. Pentru când numărul pacienţilor va trece de 100.

Ce spune secretarul de stat în ministerul Sănătăţii

„În faza a treia de control toate cele şapte centre pentru boli infecţionase vor extinde numărul de paturi dedicate exclusiv pacienţilor cu coronavirus. Iar 10% din paturile de terapie intensivă vor fi rezervate pentru aceştia. Vor fi extinse acele corturi de triaj epidemiologic al pacienţilor. Care deja a început să se facă la unele spitale. Însă în acest moment suntem încă în faza de depistare, de anchete epidemiologice şi de izolare. Suntem ocupaţi cu tratarea celor 42 de pacienţi”, a declarat secretarul de stat în ministerul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

Reamintim că ţara noastră dispune în acest moment de un total de 4.000 de paturi la terapie intensivă, Ministerul Sănătăţii anunţând-şi intenţia de a achiziţiona aparatură ATI pentru alte 200 de paturi. Spitalele private au anunţat că pot pune la dispoziţia autorităţilor alte 250 de paturi de terapie intensivă.

Panică în supermarketuri

67% din români se declară îngrijoraţi pentru ei şi pentru familiile lor cu privire la epidemia COVID-19, arată un sondaj recent. Nicăieri nu au fost mai vizibile semnele acestui sentiment de panică ca în supermarketuri din marile oraşe. Unde rafturile cu făină, mălai sau paste alături de hârtia igienică erau golite sistematic.  

„Pe de o parte este un răspuns firesc, în contextul în care am avut aceste măsuri restrictive. Cifrele de îmbolnăvire, ştirile cu ce se întâmplă în alte ţări. Este o reacţie de panică fireasc. Iar în acest context primează mimetismul. Ne luăm unii după alţii. Şi eu am realizat, ieri, că am cumpărat mai mult decât de obicei”, este de părere sociologul Mircea Kivu.

Apel la „cumpărături responsabile”

  „Vorbim de un comportament colectiv generat de faptul că agenda publică a fost dominată de ştirile legate de coronavirus. După ce am văzut cazul Italiei, este poate aşteptarea firească ca situaţia să fie mai gravă. Vorbim de o lipsă a încrederii în autorităţi. Dar şi de nevoia unor măsuri care să ne creeze iluzia de siguranţă. Analiza raţională ne spune că cel mai important este să ne izolăm acum, Dar şi să nu intrăm în panică. Va trebui să tratăm această criză drept una pe termen lung”, a precizat şi sociologul Alfred Bulai.

Cora România a transmis joi un îndemn la „cumpărături responsabile pentru un consum raţional” .

Acest lucru pentru evitarea unor aglomerări inutile şi neindicate. Cora a dat asigurări că dispune de „toate stocurile necesare pentru a reumple rafturile golite”.  

Autoritatea pentru Protecţia Consumatorilor a transmis că magazinele membre ale Asociaţiei Marilor Reţele Comerciale din România (AMRCR) nu au probleme cu stocurile de alimente de bază. Nici cu produse dezinfectante, în ciuda cererii mari.  

„Nu cred că lumea ar trebui să acumuleze alimente.”

„Nu cred că lumea ar trebui să acumuleze alimente. Nu cred că ar trebui să cumpere în avans alimente sau alte lucruri, dat fiind că sunt suficiente în supermarketuri. Acestea nu sunt măsuri de oprire a epidemiei. Mai important este să ştii cum să te protejezi”, a spus Miljana Gribic, şefa biroului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii pentru România.

Până joi la ora 17.00, numărul persoanelor infectate ajunsese la 49. După ce în cursul zilei au fost confirmate doar două cazuri noi. Cel al unei tinere de 20 de ani, contact direct al fostului comisar şef, Nelu Lupu, internat la Spitalul Dimitrie Gerota (Spitalul MAI) în data de 5 martie, şi al unei femei de 45 de ani. Bucureştiul ajunsese astfel joi la 21 de cazuri. 9 dintre acestea au fost persoane infectate direct de fostul comisar, care timp de mai multe zile a ascuns medicilor informaţia că fusese anterior în Israel. El a băgat şi întreg spitalul în carantină.

„Situaţia pare arhetipală. Genul de o personaj ieşit la pensie de pe funcţie mare, acum într-o altă funcţie la stat ca să-şi cumuleze pensia cu salariul, şi care acum se comportă cu o iresponsabilitate desăvârşită. Faţă de propria familie. Faţă de colegi, faţă de personalul spitalului. Practic, omul a scos din dispozitiv o întreagă unitate de luptă cu acest virus. Şi dacă aş fi vrut să scriu un roman despre iresponsabilitate, nu mi-aş fi putut imagina o situaţie mai grăitoare decât aceasta”, este de părere Mircea Kivu.

„Vorbim de atitudinea tipică a micilor golănaşi care fac ce vor. Gestul este mai mult decât iresponsabil. Poate echivalent cu tentativa de omor. Ministerul Justiţiei ar trebui să judece cu celeritate aceste cazuri. Nu să avem rezolvarea lor după trei ani”, a precizat şi Alfred Bulai.

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a recomandat cetăţenilor români care se află în scop turistic sau tranzitează Spania, Franţa sau Germania să ia în considerare scurtarea şederii şi revenirea de urgenţă în România.

  „Este vorba despre o pandemie controlabilă ”

„Pandemia noului coronavirus este „controlabilă”, a subliniat joi directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în cadrul unei reuniuni cu statele membre, la sediul acestei Agenţii ONU specializate, la Geneva.

  „Este vorba despre o pandemie controlabilă”.

Dar „nu putem combate un virus dacă nu ştim unde se află. Asta înseamnă că este necesară o supraveghere robustă în vederea găsirii, izolării, testării şi tratării fiecărui caz. Pentru a rupe lanţul transmiterii. Pentru a salva vieţi, trebuie să reducem transmiterea. Asta înseamnă că trebuie să izolăm”, a subliniat Tedros Adhanom Ghebreyesus în faţa diplomaţilor.

Populaţia nu are încredere în sistemul de sănătate

Populaţia susţine măsurile Guvernului. Dar nu are încredere în sistemul de sănătate. Un sondaj realizat în ultimele două zile de către IRES arată un grad mare de informare a populaţiei în legătură cu răspândirea COVID-19 .Precum şi un nivel considerabil de susţinere a măsurilor impuse de către autorităţi pentru prevenirea extinderii bolii. În schimb, românii sunt sceptici în ce priveşte capacitatea sistemului sanitar de a le oferi o îngrijire adecvată în caz că se îmbolnăvesc de coronavirus.  

99% dintre cei intervievaţi au auzit de epidemia de coronavirus, iar 41% dintre ei sunt „foarte îngrijoraţi” de modul în care ar putea să-i afecteze pe ei sau pe familiile lor, 26% „destul de îngrijoraţi, 23% „destul de puţin îngrijoraţi”, 9% „deloc îngrijoraţi”. În acelaşi timp, 89% dintre respondenţi se socotesc foarte bine informaţi sau bine informaţi pe acest subiect.

Cât despre decizia Guvernului de a închide şcolile, aceasta este considerată ca una bună de către 81% din cei chestionaţi. Iar suspendarea transporturilor regulate cu Italia este apreciată pozitiv în proporţie de 87%.

Un procentaj de favorabilitate apropiat – 85% – are şi decizia de suspendare a evenimentelor la care participă mai mult de 1.000 de persoane. 6 din 10 români consideră că măsurile luate de autorităţile române sunt potrivite,. Mai bine de un sfert consideră că acestea sunt insuficiente. Iar 9% dintre participanţii la studiu cred că sunt exagerate.

Ce cred românii
Peste trei sferturi dintre respondenţi evaluează drept bună şi foarte bună activitatea autorităţilor române privind măsurile preventive cu privire la această situaţie. 50% dintre respondenţi declară că au puţină şi foarte puţină încredere în statul român privind gestionarea situaţiei privind coronavirusul. Iar 72% spun că au puţină şi foarte puţină încredere în sistemul de sănătate din România pentru a face faţă situaţiei privind coronavirusul. 13% şi-au anulat călătoriile în ţară. Iar 13% şi-au cumpărat medicamente pentru prevenirea răcelilor. 11% au cumpărat alimente de strictă necesitate în cantităţi mai mari decât de obicei.

În timp ce 62% dintre respondenţi se declară îngrijoraţi cu privire la călătoriile în străinătate, 11% şi-au anulat călătoriile. Jumătate se declară îngrijoraţi să meargă în mall-uri sau în mari magazine, (51%) şi să participe la spectacole/evenimente, (55%), să facă excursii în ţară .

Meciurile de fotbal şi de baschet, anulate

Epidemia care face ravagii în lume a anulat meciurile de fotbal şi cele de baschet pe teritoriul României.

Chiar dacă Liga Profesionistă de Fotbal (LPF) a anunţat că partidele din etapa a 3-a din play-off şi play-out se vor juca, în weekend, situaţia s-a schimbat radical. Federaţia Română de Fotbal (FRF) a publicat un comunicat pe site-ul oficial în care a anunţat suspendarea tuturor meciurilor.

„Având în vedere pericolul epidemiologic pe care-l reprezintă virusul COVID-19 ,Federaţia Română de Fotbal a decis să suspende toate competiţiile până la data de 31 martie 2020.

Astfel, în urma unei şedinţe ce a avut loc la Casa Fotbalului şi a consultărilor avute cu membrii afiliaţi, conducerea FRF, printr-un Comitet de Urgenţă, a decis să suspende toate competiţiile de fotbal, masculin şi feminin. Precum şi de futsal, organizate în România. Aşadar, meciurile din Liga 1, Liga 2, Liga 3, Liga 1 feminin, Liga 2 feminin, Liga 3 feminin, Liga 1 Futsal, Liga 2 Futsal şi competiţiile de la nivel judeţean vor fi amânate până pe 31 martie. În funcţie de evoluţia situaţiei la nivel naţional, prezenta hotărâre poate suporta modificări. Participarea tricolorilor U16 la turneul de dezvoltare din Bosnia-Herţegovina a fost anulată. La fel ca şi meciurile de pregătire ale selecţionatei Under 18 cu Finlanda ce trebuiau să aibă loc la Buftea. Ambele acţiuni urmau să se desfăşoare în luna martie“, scrie în comunicatul FRF.

Aceeaşi decizie a fost luată şi de cei de la Federaţia Română de Baschet. Toate competiţiile au fost oprite până la 31 martie.

Secretarul general al Guvernului, Antonel Tănase, a solicitat, joi, primarului Capitalei, Gabriela Firea, edililor de sectoare şi primăriilor din Ilfov să identifice urgent spaţii pentru carantină. Dar şi să ia rapid toate măsurile necesare pentru prevenirea răspândirii infecţiei cu coronavirus (COVID-19) şi pentru protejarea populaţiei.

Secţia de Neurochirurgie a Spitalului din Petroşani, închisă

Secţia de Neurochirurgie a Spitalului din Petroşani a fost închisă joi, 12 martie. Iar 42 de oameni (medici, asistente, angajaţi ai Unităţii de Primiri Urgenţe, un echipaj de pe Ambulanţă şi pacienţi) au intrat în autoizolare. Ei aşteaptă rezultatele testelor de depistare a coronavirusului.

La Hunedoara, alţi patru angajaţi ai unei clinici medicale private, RMN-ul care funcţionează în incinta spitalului municipal, dar şi un asistent medical din unitatea medicală sunt în autoizolare la domiciliu. Toţi cei 47 de oameni au intrat în contact cu o tânără de 26 de ani, infestată cu virusul Covid – 19. Ea s-a tratat la Petroşani şi Hunedoara fără a anunţa că s-a întors recent din Italia şi că trebuia să rămână în carantină.

  „În urma rezultatelor analizelor care au confirmat infecţia cu COVID – 19 pentru femeia de 26 de ani, internată la Spitalul de Urgenţă din Petroşani, a fost declanşată ancheta epidemiologică. Au fost recoltate probe de la 42 de persoane care au intrat în contact cu pacienta. Probele au fost trimise la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara şi se aşteaptă rezultatele. Conform procedurilor, cele 42 de persoane au intrat în regim de izolare la domiciliu. În spital se iau măsuri de dezinfecţie sub coordonarea medicului epidemiolog“, a transmis Lucian Morogan, purtătorul de cuvânt al Prefecturii Hunedoara.

Anchetă penală în cazul tinerei din Valea Jiului

Printre cadrele medicale izolate la domiciliu se află şi singurul doctor neurochirurg din Valea Jiului, Adrian Sora. O anchetă penală pentru nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase a fost deschisă în cazul tinerei de 26 de ani, din Valea Jiului. Ea a ascuns timp de aproape o săptămână faptul că a revenit în ţară dintr-o regiune a Italiei afectată de epidemie.

Femeia, sancţionată cu o amendă de 10.000 de lei

Infracţiunea se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă. Femeia a mai fost sancţionată cu o amendă de 10.000 de lei pentru părăsirea locului de carantină.

Centrul Judeţean de Comunicare şi Informare Publică Hunedoara a anunţat că analizele efectuate în cazul pacientei au confirmat infecţia cu COVID–19. Femeia era în stare stabilă şi a fost internată la clinica din Timişoara.  

Autorităţile au precizat că tânăra a sosit în ţară în 1 martie 2020, din Italia (zona Veneto). Ea a fost informată să se autoizoleze la domiciliu. În următoarele zile a fost monitorizată telefonic. Ea nu a relatat prezenţa niciunui semn sau simptom de infecţie acută respiratorie.

În seara de joi, 5 martie, tânăra s-a internat în Spitalul de Urgenţă Petroşani, cu probleme neurologice. Fără să anunţe medicii că vine din „zona roşie” a Italiei. Abia a doua zi, reprezentanţii unităţii medicale au fost înştiinţaţi de jandarmi că pacienta se află pe lista persoanelor care trebuiau să rămână izolate la domiciliu. De atunci au fost luate măsurile pentru izolarea ei.

„Problemele generate de această pacientă sunt cu implicaţii deosebite. Pentru că ea în perioada 1 – 5 martie, când a fost internată în Petroşani, a fost «liberă». Ea a profitat de libertatea respectivă. A fost inclusiv la Hunedoara, la un RMN. Deci traseul este destul de lung. Abia în data de 6 martie s-au instituit măsurile de protecţie cerute de un pacient suspect de Covid 19”, a informat Alin Vasilescu, managerul Spitalului de Urgenţă Petroşani.

Pentru judeţul Hunedoara sunt confirmate trei cazuri pozitive de infecţii cu coronavirus. Respectiv un bărbat de 45 ani, fiica sa de 16 ani şi tânăra de 26 ani. site news

Lasă un răspuns