Oficial: copilul de 4 ani din Pitești a murit din cauza anesteziei făcute la dentist, raportul IML

Copilul de 4 ani din Piteşti a murit din cauza anesteziei, arată primele concluzii ale autopsiei efectuate de medicii legiști, au declarat surse din cadrul Institutului Național de Medicină Legală pentru Mediafax. Potrivit acestora, băiețelul nu avea alte probleme de sănătate. Substanțele folosite pentru anestezie la clinica privată din Piteşti i-ar fi provocat un stop cardio-respirator copilului de 4 ani.

Ministerul Sănătății a anunțat marți că micuțului i-a fost făcută anestezie generală cu propofol, deși clinica stomatologică nu are autorizație pentru a face anestezii totale.

Băiețelul de 4 ani a ajuns în stare gravă la Spitalul Județean din Pitești, după ce i s-a făcut anestezie generală în cabinetul stomatologic din Pitești. Ulterior, a fost transferat la Spitalul „Grigore Alexandrescu” din București. Organele sale au cedat unul câte unul, micuțul a intrat în moarte cerebrală iar în cele din urmă a murit miercuri seară.

Copilul a primit un cocktail de medicamente, prima reacție a clinicii acuzate

Copilului de 4 ani i-a fost administrat un cocktail de anestezice – un cocktail cu propofol dormicum – fără a se respecta „normele minime de securitate”, a declarat marți ministrul Sănătății. Victor Costache a adăugat că „din păcate, nu este un fenomen punctual, se întâmplă pe larg la nivel naţional”. Potrivit ministrului Sănătății, Cabinetele stomatologice din România folosesc pe scară largă anestezia generală intravenoasă cu propofol, fără să aibă autorizații pentru a folosi anestezia generală, iar aceasta reprezintă o practică, nu un fenomen punctual. Victor Costache a promis că „se va acţiona ferm şi se va merge până la închiderea totală a unității şi suprimarea acestor autorizaţii de funcţionare a acestor instituţii”.

Dosarul copilului mort a fost preluat, joi, de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Pitești, iar cercetările în acest caz se fac pentru ucidere din culpă. Deocamdată nu a fost nimeni pus sub acuzare, ancheta fiind pentru faptă.

Inspecția Sanitară de Stat a suspendat complet activitatea clinicii stomatologice Teddy Care din Pitești, după decesul copilului. Clinica stomatologică din Pitești a avut, ieri, o primă reacție.  „Până în acest moment, dezinformarea, speculațiile și goana dupa senzațional s-au dovedit o dată în plus mai importante decât căutarea adevărului”, au declarat reprezentanții acesteia.

Ce au semnat părinții legate de anestezia de la dentist

Înaintea intervenției, părinții au semnat un act prin care și-au dat acordul pentru tot ce presupune procedura medicală. „Acestă procedură de anestezie generală sau de sedare nu este o procedură uzuală în cabinetul stomatolog, însă se practică copiilor care nu pot fi stăpâniți pentru a se lucra cu anestezie locală. Orice manevră medicală are un anumit grad de risc. Nu este o procedură interzisă. Stopul cardio-respirator poate interveni în cursul unei anestezii generale.

Citește și cum funcționa rețeau șpăgii pentru vapoarele supraîncărcate cu oi din portul Midia.

Părintele dacă ar avea o vină, să spunem ipotetic, ar avea o vină morală, dar nu neapărat o vină exclusivă. În principiu, riscurile unei intervenții medicale care pot să fie mici, mari, se asumă de întreaga echipă, inclusiv de către pacienți, iar în cazul unui copil, de aparținătorii legali, adică de părinți”, a explicat Dragoș Stanciu, președintele Colegiului Medicilor Stomatologi.

Anchete în serie la clinica din Pitești

Colegiului Medicilor Stomatologi s-a autosesizat și urmează audierile cu medicii și cu părinții. Asta pentru a afla ce s-a întâmplat exact în cabinetul medicului stomatolog.

Vezi și de ce recurg unii stomatologi la anestezie în cazul copiilor.

Sancțiunile în acest caz pot merge de la mustrare până la întreruperea dreptului de practică. Inspectorii sanitari din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP) Argeș fac verificări la clinica stomatologică din Pitești. DSP a aplicat deja o amendă de 20.000 de lei unității medicale, anunță Ministerul Sănătății. Ministerul susține că unitatea nu are aprobată în structura sa de funcționare, conform autorizației sanitare de funcționare, o secție de ATI (Anestezie-Terapie Intensivă). Practic, copilului i s-a făcut anestezie totală, cu toate că acest cabinet nu avea voie. Deocamdată, părinţii copilului au depus plângere la Poliţie, iar oamenii legii au început și ei cercetările. site news

Lasă un răspuns