Controversă privind 50 de elevi din Alba care se întorc de la Veneția: premierul spune că nu vor intra în carantină, alt lider liberal spune invers

Cei 50 de elevi din Alba Iulia care se întorc de la Carnavalul de la Veneția nu vor intra în carantină. Anunțul a fost făcut de Ludovic Orban, în direct la Digi 24. Premierul a spus că va exista simpla recomandare pentru părinți să-i țină pe elevi o săptămână izolați în casă.

Citește și: Oreste lansează un avertisment serios pentru PNL, PMP și USR: ‘Dacă nu vor începe cu adevărat’

„Sunt în temă în legătură cu autocarul cu elevi, nu se întorc de acolo, din zona de focar. Recomandarea va fi să stea izolați acasă, nu vor intra în carantină, pentru că acel autocar nu vine din zona respectivă. Este vorba despre 50 de copii, care am discutat cu ministrul Sănătății, și având în vedere că nu vin din zona de focar nu este cazul să se supună carantinei. Va exista solicitatea către familii să stea copiii cel puțin o săptămână acasă”, a declarat primul ministru Ludovic Orban.

Circa 50 de elevi și profesori însoțitori de la Liceul de Arte „Regina Maria” din Alba Iulia au părăsit în grabă, duminică dimineață, regiunea italiană Veneto, una dintre zonele afectate de epidemia de coronavirus, relatează Alba24.ro. Ei se întorc de urgență acasă și vor sta în carantină 14 zile.

Panică în Alba, autoritățile așteaptă indicații de la centru, dar vor carantină pentru elevi

Potrivit publicației citate, părinții panicați au luat legătura cu organizatorii excursiei sâmbătă seara, în jurul orei 19.30, după ce mass-media a început să relateze situația neașteptată din Italia, unde în mai puțin de 48 de ore s-au descoperit zeci de cazuri de infectare cu coronavirus. Deși excursia copiilor în zona orașului Veneția trebuia să mai dureze, părinții elevilor din Alba Iulia au cerut ca grupul să revină de urgență acasă.

Citește și ce război între America și Rusia a început pe tema coronavirusului.

Grupul a părăsit localitatea Lido de Jesolo din regiunea Veneto, duminică dimineață, pe traseul Italia-Slovenia-Ungaria-România. A fost anunțat și Ministerul de Externe, iar autocarul cu copiii din Alba este așteptat la frontieră la vama Borș–Oradea, unde vor fi controlați rapid toți excursioniștii pentru eventuale simptome, iar apoi vor fi lăsați să plece către Alba Iulia. Se așteaptă ca autocarul să ajungă acasă în cursul acestei seri.

Potrivit Alba24.ro, toți participanții la excursie se simt bine, nu prezintă simptome febrile, însă potrivit dispozițiilor în vigoare vor fi plasați în carantină pentru următoarele 14 zile. De asemenea, potrivit unor surse citate de Alba24.ro, autoritățile medicale din Alba Iulia propun plasarea grupului de elevi și profesori în carantină într-un internat. În prezent sunt așteptate instrucțiuni de la Ministerul Sănătății.

Deputatul PNL Roman îl contrazice pe premier, elevii vor intra în carantină

Deputatul liberal Florin Roman a declarat, pentru Mediafax, că elevii au plecat la Carnavalul de la Veneția, dar părinții au cerut să vină urgent acasă.

„Sâmbătă seara am fost sunat de președintele Consiliului Județean Alba, care a fost sunat de un părinte al unui elev de la Liceul de Arte Regina Maria din Alba Iulia. Sunt 45 de elevi care au fost plecați la Carnavalul de la Veneția, alături de 4 dascăli și 4 șoferi ai autocarului, iar părinții au cerut să vină acasă după ce au aflat de cazurile de coronaviris din regiunea Veneto. Am luat legătura urgent cu miniștrii de Externe, Bogdan Aurescu, și Educației, Monica Anisie, cu un secretar de stat de la Ministerul Sănătății, cu șeful ISJ Alba și s-a decis întoarcerea copiilor în România, de urgență. Duminică la ora 6 au plecat spre România și sunt în drum spre Alba Iulia, unde vor ajunge în cursul serii”, a spus Roman. Potrivit acestuia, copiii vor sta în carantină 14 zile și vor fi evaluați. site news

Lasă un răspuns