Controversă Irina Rimes – Brâncuși, verdict DUR de la tineri pentru cântăreața de 28 de ani

Controversă Irina Rimes – Brâncuși, verdict DUR de la tineri pentru cântăreața de 28 de ani. Desemnarea cântăreței Irina Rimes drept ambasadorul Zilei Brâncuși 2020 a stârnit un adevărat scandal în România. Ministrul Culturii și-a argumentat alegerea făcută prin aceea că a dorit să aducă tinerii mai aproape de cultură, în timp ce foarte mulți comentatori s-au declarat de-a dreptul ultragiați de asocierea dintre cel mai important artist din România și o cântăreață de 28 de ani.

Controversă Irina Rimes – Brâncuși, verdict DUR de la tineri pentru cântăreața de 28 de ani

Pentru că intenția declarată a ministrului Culturii, Bogdan Gheorghiu, a fost să atragă atenția tinerilor asupra personalității lui Brâncuși, jurnaliștii HotNews au încercat să aflu mai multe despre acest subiect chiar de la publicul țintă.

Au stat de vorbă cu tineri, cu vârste cuprinse între 18 și 20 de ani de ani, despre sculptorul român și despre desemnarea Irinei Rimes ca ambasador al zilei acestuia.

Cine a fost Constantin Brâncuși și prin ce s-a remarcat?

A fost un sculptor român din secolul al XX-lea. La un moment dat a vrut să doneze toate lucrările sale statului român, acesta a refuzat, iar Brâncuși a cerut cetățenie franceză. A fost profesorul lui Modigliani , și elevul altor sculptori importanți la Paris, până la momentul în care a spus că nu se mai poate dezvolta sub îndrumarea lor și a decis să sculpteze independent.

Știu că lucrările sale au fost expuse și la Paris și New York și este considerat unul dintre cei mai importanți sculptori moderni. Dintre lucrările sale cunosc ansamblul de la Târgu Jiu cu Poarta Sărutului, Coloana Infinitului, Masa Tăcerii, Cumințenia Pământului, Pasăre în Zbor.

Ce părere ai despre faptul că Irina Rimes a fost desemnată ambasadorul Zilei Naționale Constantin Brâncuși 2020?

În afara faptului că este populară și că are o influență mare în social media nu o recomandă nimic pentru asta. E foarte clar că nu s-a pregătit. Chiar dacă sculptura nu este domeniul în care activează ea ,ar fi fost cazul să se documenteze puțin mai mult.

Mi se pare că e nepregătită și că nu este nicio legătură între ea și Brâncuși. S-a văzut în felul în care s-a exprimat în conferința de presă că nu și-a pregătit un discurs. Ar fi fost mai bine să își pregătească un discurs decât să răspundă la întrebări de parcă ar fi fost întrebată pe stradă ce știe despre Brâncuși.

Mi se pare ca artiști din România prea sunt chemați la tot felul de ocazii. De zilele comunei X chemăm artistul Y. Mi se pare că ziua lui Brâncuși nu este un eveniment la care să chemi un artist de umplutură care să fie doar popular, trebuie chemat cineva care știe să vorbească despre asta, care are măcar o legătură cu arta secolului XX, măcar să o fi studiat. (…)

Acum se vorbește despre ziua lui Brâncuși și potrivirea sau nepotrivirea dintre cele două nume, dar nu vorbesc în sine despre Brâncuși și nu știu cine dintre cei care au aflat că Irina este ambasador știu și despre tot evenimentul din spate și au citit tot comunicatul de presă, sau poate chiar plănuiesc să meargă la expozițiile acelea.

E mai mult un subiect de scandal care nu îndrumă spre nimic.”, a declarat o studentă de 19 ani.

Efectul mult așteptat de ministrul Culturii se lasă așteptat

Un alt student aprobă alegerea Irinei Rimes ca ambasador al Zilei Brâncuși.

„Mi se pare fain că e ea ambasadoare. Pare că are ceva cultură pentru o cântăreață. Bănuiesc că a mai făcut ceva chestii de a fost aleasă ambasadoare.

Citește mai multe despre scandalul în care este implicată Irina Rimes

Nu știu dacă o să-i facă pe oameni interesați de eveniment doar pentru că ea e reprezentant. Adică îmi place de Irina Rimes, dar nu știu dacă m-aș interesa de expoziție doar pentru că e ea acolo.” site news

Lasă un răspuns