Contre între Iohannis și CSM pe protocoalele secrete

Președintele Iohannis a dat asigurări în fața CSM, că nu vor mai exista protocoale secrete. Cel puțin atâta timp cât el se va afla la conducerea statului român. De altfel, Iohannis le-a atras atenția magistraților să își asume și aceștia partea de răspundere față de români. Iohannis nu a vrut să stea la alegerea noului șef al Consiliului. El a dorit să arăte astfel că nu se implică în justiție.

Iohannis: Nu mai sunt în campanie, deci pot vorbi sincer

„Eu nu mai sunt în campanie, pot să va sun sincer părerea mea.Acum chiar avem șansa să realizăm acest lucru. Acea etapa a protocoalelor s-a incheiat de mult si voi veghea sa nu mai revina niciodată. Acea intrare cu bocanii a politicienilor sau mai bine zis a partidelor, ca să nu generalizez, în justiție s-a terminat! Cât voi rămâne eu nu se va mai repeta. Într-o Românie normală nu avem ce discuta de justiție. Justiția se înfăptuiește, nu se discută. Și CSM trebuie să își asume responsabilitatea pentru partea de care răspunde în fața românilor. Într-Românie normală, judecătorii judecă drept și își fac treaba. Iar niciun politician nu încalcă justiția. Acum chiar avem șansa să realizăm acest lucru. Acea etapa s-a încheiat de mult și voi veghea sa nu mai revina niciodata”, a spus Klaus Iohannis, la ședința CSM.

Schimb de replici dur pe tema protocoalelor secrete

Preşedintele a adăugat că nu doreşte să se implice în Justiţie, deşi este ”cel mai votat dintre politicieni”. În replică, judecătoarea Gabriela Baltag i-a spus că tocmai le-a trasat ”recomandări care par imperative”. ”Cu toate că aş fi crezut că e reală dorinţa dumneavoastră de a nu vă implica, tocmai ce mai înainte aţi rostit câteva recomandări care par cumva imperative pentru noi. (…)” Am încredere că veţi da semnalul către celelalte două puteri, ca Justiţia să nu mai fie obiect şi subiect de campanie electorală. Pentru noi ar fi cel mai important acest aspect. Ne-am întrebat ce ar fi politicienii dacă nu ar fi justiţie, probabil nu ar mai fi politicieni. Vorbeaţi despre cetăţeni. Mi-aş dori să vă gândiţi la suferinţele acestor cetăţeni, la impactul unor intervenţii oculte, de natura protocoalelor secrete. Aş vrea ca preşedintele să poată vorbi deschis despre acest lucru. Că este o realitate”, a spus judecătoarea Gabriela Baltag.

Iohannis promite că politicul nu va mai intra cu bocancii în justiție

Şeful statului i-a atras atenţia că el nu mai este în campanie electorală și, de aceea, poate vorbi deschis: ”Aţi atins puncte sensibile şi cred că este un lucru bun să se discute. Acea etapă cu protocoale s-a încheiat de mult şi voi veghea să nu mai revină niciodată. Iar acea etapă de intrare cu bocancii a politicului, a unor partide – ca să nu generalizăm – în organizarea Justiţiei s-a terminat. Cât voi rămâne eu, vă garantez că nu se va repeta”. ”Este foarte adevărat că într-o campanie electorală, într-o Românie normală, nu avem ce discuta despre Justiţie. Pentru asta, toţi actorii implicaţi în aceste demersuri – şi CSM de exemplu – treuie să-şi asume rolul şi responsabilitatea pentru care răspund faţa românilor. Cred că în România normală judecătorii judecă drept, justiţia îşi face treaba fără să fie comentată în varii circuite politice. Niciun politician nu încearcă să diriguiască justiţia şi niciun magistrat nu acceptă discuţii cu un politician care încearcă să diriguiască justiţia”, a mai spus şeful statului.

Lasă un răspuns