Contracte de muncă suspendate pentru sute de oameni din cauza coronavirus

Contracte de muncă suspendate pentru sute de oameni din cauza coronavirus

Efectele crizei coronavirus asupra economiei se resimt din ce în ce mai puternic și în țara noastră. O mare firmă de turism a suspendat contractele a sute de angajați din România.

Angajații firmei de turism G2 Travel cu sediul la Hong Kong, au fost anunțați vineri ca de luni să nu mai vină la muncă deoarece le-au fost suspendate contractele.

Măsura a fost luată ca urmare a scăderii drastice a vânzărilor de pachete turistice, consecință a epidemiei de coronavirus din lume.

O parte dintre angajati au mers luni la sediul firmei din București pentru a cere explicații, însă nu au fost lăsați să intre. Au revenit și astăzi, iar la fața locului a venit un echipaj de poliție și unul de la Jandarmerie.

Compania a invocat forța majoră și situațiile economice neprevăzute.

Compania, reprezentată în România prin firma Global Compass Ro SRL, are pe piața locală 365 de angajați, iar în jur de 250 dintre aceștia au fost anunțați că de luni nu se vor mai putea întoarce la muncă. Nemulțumiți, zeci de angajați au venit luni și marți la sediul firmei să ceară explicații.

Angajaților li s-a comunicat pe WhatsApp ca li se vor suspenda contractele de muncă, asta însemnând ca nu vor mai munci si nici nu vor fi plătiti, însa au posibilitatea de a-și da demisia sau de a contesta în instanță decizia în 45 de zile de la comunicare.

Câțiva dintre angajați vor lucra în continuare, pentru a asigura situațiile de criză care ar putea apărea pentru clienții aflați deja în vacanță.

„Decizia a fost imediată, iar imediat după înștiințare conturile programelor interne ne-au fost blocate restricționându-ne accesul la calculatoare. Am fost obligați să ieșim din birou, aducându-se și paza la birou. Astăzi ne-am prezentat la birou, dar accesul în clădire ne-a fost restricționat de către firma de pază, cu toate că ni s-a spus ‘încă sunteți angajații firmei’. Astăzi ne-am prezentat și la ITM pentru a depune reclamații. La ITM ni s-a comunicat faptul că în România nu este forță majoră, motivul firmei fiind eronat”, a declarat unul dintre angajați.

În urma acestei sesizări, inspectorii de la protecția muncii au fost luni în control, iar firma a încheiat acte nominale de suspendare a contractului de muncă și se învocă în continuare „forța majoră”. site news

Lasă un răspuns