Consilier local PNL, decizie șocantă. A postat pe Facebook numele cadrelor medicale din spital, infectate cu coronavirus

Corneliu Berentan, consilier local PNL în Câmpulung Moldovenesc, județul Suceava, a publicat vineri seara pe un grup de Facebook o listă cu numele cadrelor medicale din oraș confirmate pozitiv la testul pentru Covid-19. Consilierul a șters postarea apoi. Lista circulă, însă, pe Facebook în continuare. Ea este sub formă de print-screen.

300 de cadre medicale, testate

În jur de 300 de cadre medicale de la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc au fost testate pe 26 martie și pe 27 martie. Dar rezultatele au întârziat mai mult de o săptămână. Testele au fost procesate la Iași.

Primul bilanț a fost anunțat în presa locală abia vineri seara, 3 aprilie. Astfel, 28 de angajați sunt pozitivi, 53 sunt negativi. Iar ”pentru alte 219 probe recoltate se așteaptă rezultatele.

Consilierul local a șters lista cu cadrele medicale infectate

Spitalul a fost închis sâmbătă, 4 aprilie, pentru o perioadă de 14 zile. Pe fondul anxietății cetățenilor de a afla cine e pozitiv și cine nu, Corneliu Berentan, un consilier local, a publicat listele pe un grup de Facebook. El a crezut că i le trimite cuiva în privat. Apoi le-a șters.

Cadre medicale din oraș spun în comentariile la postare că se simt stigmatizate în oraș. Că nu sunt primite la magazin.

Explicațiile consilierului local PNL

Corneliu Berentan a explicat pentru Libertatea că o femeie din oraș i-a cerut lista. Ea voia să afle dacă un cunoscut al său, care a fost în spital, e pozitiv.

Spune că și el a luat-o de la cineva și i-a trimis-o acesteia. El a crezut că o face într-un mesaj privat, dar a postat pe grup.

”Eu am postat la răspunsul ei. Am crezut că mă întreabă pe… cum se cheamă, pe privat. După aia am văzut că era un grup. Nici nu mai știu cum se cheamă grupul.”

”Eu i-am zis că nu-s relevante, că e a 8-a, a 9-a zi”, adaugă consilierul. ”Trebuie să ai în 2-3 zile rezultatul. (…) Am înțeles că se fac teste din nou acuma pe tot personalul.”

Grupul de Facebook pe care a publicat lista se numește ”Ești din Câmpulung Moldovenesc dacă …” și are aproape 16.700 membri.

Mai mult decât populația orașului la recensământul din 2011 (16.105 locuitori).

Localnici, supărați că postarea a fost ștearsă

Mulți cetățeni au fost supărați că acesta a șters postarea. Ei i-au cerut să o pună înapoi.

”Puneți vă rugăm înapoi numele celor pozitivi. Trebuie să știe lumea să vadă dacă nu au intrat în contact cu ei”, a scris un cetățean.

”Nu sunt eu în măsură să pun lista. O sa spună cei de la DSP. Să sperăm că o va face publică și atunci fiecare va ști pe unde a fost si cu cine a luat contact. Așa ar fi normal”, a adăugat consilierul.

Unii l-au criticat pentru faptul că a făcut lista publică.

”Cornel Berentan, cu mult respect vă spun, că eu să fiu în locul celor de pe lista pe care ați făcut-o publică, v-aș da într-o ‘foarte mare’ judecată.

”De asta am și șters în 2 min”, a răspuns Berentan.

Rezultatele testelor au întârziat mai mult de o săptămână

După ce trei cadre medicale de la Spitalul Municipal Câmpulung Moldovenesc au fost confirmate pozitive, DSP a trecut la testarea întregului personal medical pe 26 martie, respectiv 27 martie.

Rezultatele au întârziat, însă, mai mult de o săptămână, Acest lucru a dus la suspiciune și angoasă în rândul cetățenilor. Mulți voiau să afle cine sunt persoanele infectate cu noul coronavirus.

Bilanț dezastruos, 25 de angajați sunt pozitivi

Abia pe 3 aprilie, au venit primele rezultate. Ele arată un prim bilanț dezastruos. 25 de angajați sunt pozitivi, 53 nu sunt infectați.

”Pentru alte 219 probe recoltate se așteaptă rezultatele”, scrie Monitorul de Suceava.

Spitalul a fost închis sâmbătă, 4 aprilie, pentru 14 zile. Toți angajații spitalului vor intra în carantină sau în autoizolare la domiciliu.

Un cadru medical din Câmpulung Moldovenesc a scris pe grupul de Facebook că nu mai e primit la magazin. Săptămâna aceasta, o asistentă medicală din Galați a povestit că a fost hărțuită de vecinii ei, care i-au aruncat clor pe ușă. site news

Lasă un răspuns