Concluzie-șoc a Avocatului Poporului în ancheta de la Ditrău: sri-lankezii, prinși la mijloc în conflictul dintre brutărie și foștii angajați

Avocatul Poporului are concluziile după s-a sesizat din oficiu în cazul celor doi cetățeni sri-lankezi angajați la brutăria din Ditrău, județul Harghita. Renate Weber susține că tensiunile au pornit din cauza unui conflict mai vechi între brutărie și foști angajați. Apariția celor doi cetățeni sri-lankezi a acutizat acest conflict.

În urma anchetei a stabilit că în localitatea Ditrău există un conflict local mai vechi de natură economică între societate și câțiva foști angajați . Apariția celor doi cetățeni sri-lankezi a acutizat acest conflict. Astfel s-a ajuns la manifestări excesive și intolerante din partea mai multor cetățeni.

La ce poate duce un conflict propagat de facebook, manipulări și vehemență

”Un rol însemnat l-au jucat si lipsa de informație, dar și temerile nefondate ale localnicilor referitoare la statutul cetățenilor străini angajați în cadrul agentului economic. Nu în ultimul rând, reținem conduita neadecvată a preotului capelan din comunitate care, de asemenea, a contribuit la aprofundarea conflictului.

Citește și https://sitenews.ro/situatie-fara-precedent-dupa-eliminarea-pensiilor-speciale-toata-conducerea-curtii-de-apel-timisoara-s-a-pensionat/

Trebuie menționat că situația de mai sus a fost posibilă și în contextul unor informații eronate și nefundamentate venite din surse mass-media. Avocatul Poporului precizează că mare parte din conflict s-a derulat prin intermediul unei cunoscute rețele de socializare. Acest fapt a condus la propagarea disputei în mediul online. Astfel, a fost observat faptul că vehemența manifestărilor neadecvate a dobândit amplitudine în spațiul virtual”, arată într-un comunicat Avocatul Poporului.

La Ditrău, lucrurile s-au dezumflat

Reprezentanții Avocatului Poporului au constatat că situația s-a calmat. Comunitatea regretă că s-a ajuns într-o situație nedorită, iar cei doi muncitori se simt în siguranță și continuă să meargă la lucru.

De asemenea, reprezentanții instituției Avocatul Poporului au constatat că primarul localității a gestionat corespunzător situația. Instituția susține că el a făcut tot ce era posibil pentru a evita escaladarea conflictului.

Vezi și https://www.g4media.ro/video-imagini-inedite-cu-dezbaterea-de-la-ditrau-dintre-muncitori-si-primar-pe-tema-conditiilor-de-angajare-de-la-brutaria-din-ditrau-si-ce-spun-oamenii-despre-muncitorii-din-strainatate-reportaj-at.html

Pentru a evita pe viitor aceste situații, primarul a inițiat un dialog cu cadre universitare de la Universitatea „Babeș-Bolyai”. Se dorește elaborarea unei campanii de informare referitoare la prevenirea și combaterea fenomenelor sesizate. site news

Lasă un răspuns