Comisia Europeană vrea interzicerea ambalajelor de plastic

Comisia Europeană analizează interzicerea ambalajelor din plastic. Deasemenea, se vor stabili noi cerinţe pentru producători. Asta a declarat comisarul pentru mediu, oceane şi pescuit, Virginijus Sinkevicius pentru cotidianul german Die Welt. „Cu siguranţă vrem să extinde regulile privitoare la obiectele de plastic de unică folosinţă. În prezent analizăm în ce direcţie este posibilă această extindere. Un pas important ar fi, de exemplu, interzicerea ambalajelor din plastic sau utilizarea plasticului reciclat”, a spus Virginijus Sinkevicius.

UE a adoptat deja prevederi ce interzic treptat obiectele de plastic de unică folosinţă (tacâmuri, farfurii, pahare).  Decizia are cu impact major asupra unei piețe cifrate la peste 10 miliarde de dolari.

Adoptată anul trecut, Directiva UE privind obiectele de plastic de unică folosinţă interzice de asemenea utilizarea unor produse de plastic precum paiele, beţişoare din plastic pentru urechi şi unele containere din polistiren.

De asemenea, Comisia Europeană analizează modul în care producătorii de produse precum anvelope sau cosmetice ar putea fi obligaţi să reducă în mod semnificativ cantitatea de microplastice din produsele lor. „Microplasticele sunt pe agenda noastră. Până la finele anului vom veni cu o listă foarte detaliată a tuturor acestor produse care conţin microplastice sau utilizează microplastice”, a spus Virginijus Sinkevicius.

Vezi ce primar declară război mafiei terenurilor care stau sub un munte de gunoaie.

Circa 245 de milioane de tone de plastic sunt produse anual pe glob, potrivit estimărilor acestei industrii. Această cantitate reprezintă echivalentul a 31 de kilograme de plastic anual pentru fiecare dintre cele 7,1 miliarde de persoane de pe planetă, spun cercetătorii. (site news)

Lasă un răspuns