Comisia Europeană pare mai interesată de poluare și de tăierea pădurilor decât statul român: cum amenință UE Guvernul

Comisia ”îndeamnă” România, Grecia și Malta să-și adopte primele programe naționale de control cu privire la poluare și să le comunice Comisiei, potrivit unui comunicat de presă al executivului european. Toate statele membre sunt obligate să adopte asemenea programe, în conformitate cu Directiva UE 2016/2284 privind reducerea emisiilor naționale de anumiți poluanți atmosferici.

Statele membre trebuie să elaboreze, să adopte și să pună în aplicare programele lor respective, pentru a-și limita emisiile anuale de emisii poluante.

La poluare, suntem la pachet cu Grecia și Malta, dar avem o criză în patru mari orașe

Termenul – limită pentru adoptarea acestor planuri era 1 aprilie 2019, iar Grecia, Malta și România sunt singurele state membre care nu și-au îndeplinit obligațiile, ”în pofida atenționărilor anterioare”, potrivit Comisiei Europene.

Citește și ce țară europeană și-a arestat jumătate din agenții de la Poliția Rutieră.

Prin urmare, Comisia a decis să emită o scrisoare de punere în întârziere, acordând acestor țări două luni pentru a răspunde și pentru a-și adopta și comunica planurile până la acest termen limită. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită autorităților un aviz motivat.

Reamintim că executivul european a deschis deja un proces de pedepsire (infringement) pentru că autoritățile locale din București, Iași și Brașov nu au rezolvat probleme legate de poluare. În ianuarie, ministrul Mediului, Costel Alexe, susţinea că România se află în situaţia în care aşteaptă verdictul în privinţa poluării din Bucureşti. Asta poate aduce o amendă cuprinsă între 100.000 şi 400.000 de euro.

Suntem copilul-problemă al Europei la tăierea pădurilor

Comisia Europeană a lansat miercuri un avertisment dur României pentru tăierile ilegale de păduri. Comisia a dat autorităților de la București un termen de o lună pentru a lua măsuri de remediere a deficiențelor. Este primul pas în procedura de infringement.

„Comisia a decis astăzi să trimită României o scrisoare de punere în întârziere, acordându-i un termen de o lună pentru a lua măsurile necesare în vederea remedierii deficiențelor identificate de Comisie. În caz contrar, Comisia poate decide să trimită autorităților române un aviz motivat”, se arată într-un comunicat al Comisiei.

Comisia face praf autoritățile, lipsă crasă de viziune și iresponabilitate totală

Comisia afirmă că autoritățile de la București „nu au fost în măsură să verifice efectiv operatorii și să aplice sancțiuni corespunzătoare”. Se spune că„inconsecvențele din legislația națională nu permit autorităților române să verifice cantități mari de lemn recoltat ilegal”.

În plus, Comisia a constatat că autoritățile române gestionează pădurile, inclusiv prin autorizarea exploatării forestiere. Asta fără a evalua în prealabil impactul asupra habitatelor protejate, după cum se prevede în Directiva Habitate și în Directiva privind evaluarea strategică de mediu.

De asemenea, există deficiențe în ceea ce privește accesul publicului la informațiile privind mediul din planurile de gestionare a pădurilor. Comisia a constatat, de asemenea, că unele habitate forestiere protejate au dispărut din cadrul siturilor protejate Natura 2000. Asta reprezintă o încălcare a Directivei Habitate și a Directivei privind păsările, mai arată Comisia. site news

Lasă un răspuns