Comisia Europeană anunță declanșarea procedurii de deficit excesiv: guvernele PSD au ignorat toate avertismentele, dezmățul din banii publici a fost maxim

Experții Comisiei Europene arată într-un raport că declanșarea procedurii de deficit excesiv (EDP) este ”garantată” în cazul României din cauza depășirii deficitului de 3%. Documentul arată însă că guvernele PSD au ignorat total din 2017 până în 2019 recomandările Consiliului UE.

Comisia Europeană a publicat documentul integral. El poate fi consultat aici. Procedura de deficit excesiv este declanșată atunci când un stat membru UE depășește ținta de deficit bugetar stabilită de Tratatul UE la 3% din PIB. În cazul României, deficitul bugetar pentru 2019 a fost de 4,6% din PIB. Iar deficitul bugetar asumat de guvernul Orban pentru 2020 este de 3,6% din PIB. Declanșarea procedurii de deficit excesiv înseamnă că statul membru trebuie să înceapă să adopte măsuri de consolidare fiscală (creșteri de venituri, scăderi de cheltuieli).

Guvernele au încălcat sistematic regulile fiscale, ANAF nu și-a făcut treaba

De asemenea, declanșarea procedurii de deficit excesiv poate avea o influență asupra modului în care piețele financiare și investitorii percep riscul asociat atunci când cumpără datoria României. ”Din 2017, Consiliul UE a emis recomandări bi-anuale la care România nu a răspuns cu acțiuni eficiente, deviind în mod repetat și semnificativ de la măsurile recomandate de ajustare”, se arată în raportul Comisiei Europene.

Citește și cum francezii vor să facă Dacia electrică, multumiți de performanțele mărcii în 2019.

”Autoritățile (din România – n.red.) au încălcat sistematic regulile fiscale naționale”, se mai arată în raport. În plus, documentul arată că ANAF nu și-a îndeplinit ținta de colectare stabilită pentru 2019, ”parțial din cauza stabilirii unor ținte ultra-optimiste”.

Creșterea pensiilor, marele pietroi care adâncește bugetul în deficit

Experții Comisiei Europene scriu în raport că investițiile publice au atins în 2017 un minim istoric după aderarea la UE (doar 2,6%), și au crescut nesemnificativ în 2018. ”Această alocare este sub media UE și cu mult sub media investițiilor publice din statele învecinate”, potrivit documentului consultat de G4Media.ro.

Raportul consideră că proiectata creștere a deficitului bugetar în 2020 este cauzată în principal de legea pensiilor. Aceasta va provoca o creștere a bugetului pensiilor cu 40% de la 1 septembrie 2020 și o recalculare în septembrie 2021. site news

Lasă un răspuns