Cod galben, anunţat de ANM în 29 de judeţe

O avertizare cod galben de vijelii pentru 29 de judeţe a intrat în vigoare joi dimineaţă, 14 mai, şi durează până seara. Intensificările vântului vor depăşi 55 – 65 km/h.

Joi, 14 mai, între orele 6:00 – 23:00, în sudul Banatului, nordul Crişanei, în Maramureş şi Transilvania, precum şi în nord-estul Munteniei şi nordul Dobrogei, local şi temporar vor fi intensificări ale vântului cu viteze ce vor depăşi în general 55…65 km/h.

Cod galben în 29 de județe

Codul galben vizează judeţele Satu Mare, Maramureş, Sălaj, Suceava, Bistriţa-Năsăud, Neamţ, Harghita, Mureş, Braşov, Covasna, Prahova, Dâmboviţa, Argeş, Vâlcea, Mehedinţi, Gorj, Sibiu, Alba, Cluj, Bihor, Arad, Timiş, Caraş Severin, Hunedoara, Bacău, Vrancea, Buzău, Brăila şi Tulcea.

La munte vor fi rafale de 60…80 km/h, iar în zona înaltă, vântul va sufla tare, cu peste 90…100 km., scrie Mediafax.

Potrivit informațiilor analizate, până acum, de meteorologii din străinătate, dar și de către cei din țara noastră, anul 2020 se anunță a fi unul care va stabili recorduri în ceea ce privește temperaturile ridicate. Dacă anul 2016 a fost declarat cel mai cald din istorie, de data aceasta este foarte posibil ca recordul să fie doborât peste doar câteva luni.

Urmează ani în care temperaturile pot ajunge și până la 50 de grade Celsius, asta în timp ce media actuală înregistrată este de 44, 5 grade Celsius. Temperaturile vor crește, încălzirea globală își spune cuvântul, iar indiciile pe care le dețin și le analizează meteorologii converg către concluzia că ne așteaptă un an foarte călduros.

”În următorii 30 de ani am putea avea 50 de grade celsius în loc de 44,5. E vorba de cea mai mare temperatura înregistrată. Sunt indicii că anul 2020 va fi un an record. La nivelul României, 2019 a fost cel mai călduros an începând din 1900, la nivel global a fost al doilea cel mai călduros, statistic vorbind, anii călduroşi vin din ce în ce mai mulţi”, a transmis meteorologul Roxana Bojariu. site news

Lasă un răspuns