Cîţu: PSD a ştiut că deficitul va ajunge la 4%, n-au făcut nimic. Nu voiau să aplice legea pensiilor din 2020

Ministrul Finanţelor Florin Cîţu a dezvăluit o serie de documente care arată că Guvernul PSD ştia de la începutul anului că deficitul bugetar va ajunge la 4%, dacă nu ia măsuri suplimentare, şi susţine că fostul Executiv nu avea „nicio intenţie” să aplice creşterea pensiilor de 40% prevăzută în legea pensiilor pentru anul 2020. NU e prima oară când Cîțu lansează asemenea acuzații la adresa fostului ministru.

Note interne misterioase ajunse în mâna lui Cîțu

„Vă voi prezenta cu documente cum au minţit în acest an şi cum ştiau de situaţia economică încă de la începutul anului. Un prin document din 28 ianuarie, o notă internă către Ministerul Finanţelor Publice – atunci se elabora proiectul de buget -, aş vrea să vă citesc doar o parte. În acele momente şi eu şi Consiliul Fiscal şi instituţiile internaţionale am tot spus că veniturile de la bugetul statului sunt supraestimate, era o concluzie unanimă. Ni se spunea atunci că nu ştim despre ce vorbim, că situaţia este alta. Şi totuşi în nota internă au fost avertizaţi că introducerea în proiectul de buget a unor venituri de la ANAF pot conduce la o pierdere potenţială de venituri de 12,8 miliarde. Eugen Teodorovici ştia că s-ar putea să aibă veniturile supraestimate în buget din ianuarie”, a spus Cîţu.

Primele date, trimise la Teodorovici în aprilie

Cîţu a continuat, spunând că în aprilie au apărut primele semne „serioase”, tot într-o notă internă. „Aici lucrurile devin serioase”, a spus el, explicând că nota arată că ministrul Finanţelor a fost avertizat din aprilie că „fără măsuri suplimentare urgente este probabilitatea de creştere a deficitului bugetar spre 4% din PIB. „I se spunea că trebuie să ia măsuri suplimentare şi nu a făcut acest lucru”, acuză Cîţu. În iunie a continuat deteriorarea execuţiei bugetare, adaugă el, spunând că a apărut alt avertisment, în care Ministerul de Finanţe era anunţat că nici măsuri precum amânarea rambursărilor de TVA sau amânarea masivă a plăţilor din luna decembrie ar deveni inutilă. „Suntem în iunie şi vede că ministrul Finanţelor este avertizat că dacă amână plăţi nu este de ajuns. Se ştia de atunci nu este o surpriză. Nu doar Eugen Teodorovici a fost avertizat, ci şi Viorica Dăncilă”, a mai spus el.

Septembrie, ultimul moment când se puteau lua măsuri

După aceea, în luna septembrie, Guvernul a primit un nou avertisment că deficitul va ajunge la 4% din PIB, mai susţine Cîţu. „În 2019, Guvernul PSD a ştiu de la începutul anului că fără măsuri suplimentare deficitul va ajunge la 4% la sfârşitul anului. Au ascuns această informaţie şi au minţit în Parlament. Nu au vrut să îşi asume răspunderea în Parlament. Tot ceea ce noi prezentăm astăzi era ştiu de cei din Guvernul PSD şi nu au luat nicio măsură. Nu au luat măsuri şi ştiau că economia va ajunge în această situaţie şi ne-au lăsat să mergem în această direcţie. Puteau să salveze economia de la începutul anului şi nu au vrut. Au pus mai presus de interesul României interesul personal”, a explica Cîţu, spunând că va prezenta toate documentele Curţi de Conturi, atunci cînd va analiza execuţia bugetară pentru 2019.

Cîțu acuză PSD că nu dorea să aplice legea pensiilor

Florin Cîţu a mai acuzat că PSD nu avea nicio intenţie să aplice legea pensiilor din 2020. El a citat în acest sens un document în care Guvernului i se cerea să reanalizeze aplicarea legii. „Vă rugăm să dispuneţi reanalizarea calendarului de implementare a prevederii legii 127 privind sistemul public de pensii, în ceea ce priveşte creşterea pensiilor pentru respectarea limitei de 3% din PIB pentru deficitul bugetar aferent perioadei 2020-2023”, arată documentul citat de ministrul Finanţelor. Actual ministru a decis să ducă deficitul pe 2019 la 4,3% după ce PNL a preluat guvernarea.

Lasă un răspuns