Cine este Prințesa Sporurilor lansată de PSD, alături de armata de zeci de mii de șmecheri pe sporuri inventate

Printesa Sporurilor, bugetarul care primește unul dintre cele mai mari sporuri pentru „lucru în condiții vătămătoare“ este secretarul general al Camerei Deputaților. Silvia Claudia Mihalcea câștigă, lunar, la numai 40 de ani, un spor pentru condiții vătămătoare de 3.029 de lei La acesta se adaugă un salariu lunar de 20.194 de lei. Venituri demne de un demnitar care a devenit Prințesa Sporurilor. Claudia Mihalcea a absolvit dreptul la facultatea privată Universitatea Titulescu și are un master la Universitatea Ecologică. A trecut pe la Colegiul Național de Apărare și pe la Institutul Național de Administrație. Prințesa Sporurilor este specialistă în securitate. Ea a urmat cursuri la „Academia Națională de Informații Mihai Viteazul“.

Vezi ce sporuri, vouchere, tichete și indemnizații se păstrează în 2020.

Aproape toată viața a fost plătită de la buget și a lucrat, în majoritatea timpului, la Camera Deputaților. A fost colaborator, referent, expert, consilier parlamentar. În 2016, devine Secretar General Adjunct la Parlamentul României.

Cum s-a ajuns ca sporurile din birouri să le depășească pe cele din oțelării

Pe lângă cei care primesc pensii speciale, în România mai există o categorie privilegiată de bugetari. Aceștia primesc sume impresionante pentru afecțiuni greu de dovedit. PSD a lăsat o bombă cu ceas în buget. Zeci de mii de angajați din ministere, primării, prefecturi, Senat și Camera Deputaților primesc, lunar, sute sau chiar mii de lei sporuri. Asta pentru că ar munci în condiții periculoase, grele și vătămătoare. Pe acest considerent, se plătesc, de la buget, milioane de euro pe lună. Suma exactă nu poate fi precizată pentru că instituțiile nu sunt cooperante.

Sporurile pentru condiții vătămătoare au explodat în guvernarea PSD. În ultimii doi ani, în diverse ministere, ele s-au triplat. Cei care primesc sporuri pentru condiții grele nu lucrează în oțelării, furnale sau turnătorii.

Vânătorii sporurilor, de la MAE, la Justiție, Educație sau Primărie

Bugetarii cărora li se acordă aceste sporuri își desfășoară activitatea, în fața calculatorului, în sediile centrale ale Ministerului Afacerilor Externe, Ministerului Justiției, Educației sau al Economiei, în Casa Poporului ori în Primăria Capitalei. Condițiile lor de muncă sunt similare cu ale altor milioane de „corporatiști“ din mediul privat care, desigur, nu beneficiază de astfel de sporuri.

Pentru a primi acest spor de condiții vătămătoare, în instituțiile mai sus menționate ar trebui să se moară pe capete. Numărul accidentelor de muncă ori al îmbolnăvirilor ar trebui să fie alarmant. Evident, acest lucru nu se întâmplă. Potrivit unui răspuns primit de Newsweek România, „sporul se acordă în baza buletinelor de determinare a parametrilor fizici și biologici (praf, germeni mezofili, germeni hemolitici, fungi)“ și „la propunerea fiecăruia dintre ministerele coordonatoare“. Newsweek.ro a demarat o campanie dedicată sporurilor din sectorul public.

Prințesa Sporurilor ascunde fenomenul general al șpăgii mascate pe bani publici

În realitate, ele sunt o șpagă din bani publici pe care șefii (numiți politic, în cazul nostru de PSD) o dau pentru fidelizarea subalternilor. Altfel, cine ar risca să muncească într-un loc știind că își periclitează sănătatea ?

Nivelul sporurilor pentru condiții vătămătoare, la care facem referire în acest text, este cel din septembrie 2019, moment în care populismul PSD a atins un punct culminant.

Noul Guvern PNL vrea tăierea drastic a sporurilor, Prințesa Sporurilor în pericol

Profit.ro a scris că sporul pentru condiții periculoase sau vătămătoare de muncă de până la 15% din salariul de bază, acordat în prezent personalului angajat atât în administrația publică centrală, cât și în cea locală, va fi redus drastic de Guvernul Orban. Surse guvernamentale au precizat că sporul va fi în sumă fixă pentru toate categoriile de personal. Cuantumul acestuia va fi calculat prin raportare la salariul minim brut pe economie.

Ce spune legea
Potrivit art. 23 din Legea – cadru nr. 153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice, cu modificările și completările ulterioare, „locurile de muncă şi categoriile de personal, precum şi mărimea concretă a sporului pentru condiţii de muncă prevăzut în anexele nr. I – VIII şi condiţiile de acordare a acestuia se stabilesc, în cel mult 60 de zile de la publicarea prezentei legi în Monitorul Oficial al României, Partea I, prin regulament-cadru elaborat de către fiecare dintre ministerele coordonatoare ale celor 6 domenii de activitate bugetară, respectiv învăţământ, sănătate şi asistenţă socială, cultură, diplomaţie, justiţie, administraţie, de către instituţiile de apărare, ordine publică şi securitate naţională, precum şi de către autorităţile publice centrale autonome, care se aprobă prin hotărâre a Guvernului), la propunerea fiecăruia dintre ministere.

Cum și cine primește spor de lucru pentru condiții periculoase

Funcționarii publici și personalul contractual pot beneficia de un spor pentru condiţii periculoase sau vătămătoare de până la 15% din salariul de bază, corespunzător timpului lucrat. Locurile de muncă, categoriile de personal, mărimea concretă a sporului, precum şi condiţiile de acordare a acestora se stabilesc de ordonatorul principal de credite, având la bază buletinele de determinare sau expertizare, emise de către autorităţile abilitate în acest sens.

Sporul pentru condiții deosebit de periculoase, condiții periculoase și condiții periculoase sau vătămătoare de muncă se acordă potrivit buletinelor de determinare prin expertizare a locurilor de muncă, ce se eliberează pe baza următoarelor criterii: a) înregistrarea de îmbolnăviri profesionale ca urmare a activității desfășurate la locul de muncă; b) gradul de creștere a indicilor de morbiditate la locurile de muncă respective; c) înregistrarea unor cazuri de accidente de muncă produse la locul de muncă. site news

Lasă un răspuns