Cifre-bombă: administratorii de pensii private au luat comisioane de 40% din câștiguri

Administratorii celor șapte fonduri de pensii private din România au reușit, în primii zece ani de activitate (2008-2018), să obțină un randament cumulat de sub 9%, potrivit economica.net. În termeni absoluți, vorbim de un plus de circa 5 miliarde de lei, raportat la activul total de la finalul anului 2018, adică 55 de miliarde de lei. Un miliard de euro adus în plus la pensiile celor peste 7 milioane de români care au conturi deschise în pilonul II, adică pensia privată obligatorie. Calculul nu este însă atât de simplu , pentru că, pentru prestația lor, administratorii au încasat comisioane. Datele economica.net arată că este vorba despre aproximativ 2,2 miliarde de lei. Altfel spus, mai bine de 40% din banii obținuți în plus de administratorii de fonduri private au fost „anulați” de comisioanele încasate.

Citește de ce sindicatele nu vor mărirea controbuțiilor la pensiile private, propusă de guvernul PNL.

Comisioanele au crescut pe aproape 8 ori în ultimii ani

Pe de altă parte, evoluția comisioanelor încasate de administratorii de pensii private, ca pondere în activul anual net este una paradoxală. Asta atunci când în ecuație introducem și elementul randament. În anii 2010-2014, ponderea comisionului în activ era de aproximativ 4%. Raportat la randamentul anual obținut în acea perioadă caracterizată de dobânzi mari la depozite și titluri de stat, comisionul era undeva la 30-35%, acum ponderea de doar 1% în activ reprezintă peste 250% din randament.

Citește o analiză comparativă între pensia de stat și pensia privată făcută de administratorii fondurilor de pensii private.

Veniturile administratori, triple față de câștigurile aduse clienților

Anul 2018 este ultimul pentru care avem date de ansamblu. Este și anul în care mai multe legi promovate de PSD au făcut administratorii de fonduri să își propovăduiască propriul final. 2018 pare să fi fost, totuși, unul foarte bun pentru aceștia din punct de vedere al veniturilor. Ionuț Popescu, fost ministru liberal al finanțelor, cunoscut pentru introducerea cotei unice de 16%, face un calcul simplu. Potrivit acestuia, în 2018, administratorii au scos un randament de circa 1%, mult sub dobânzile la care se împrumută statul, dar și cu mult sub nivelul comisioanelor încasate. Concret, Popescu arată, pe baza datelor disponibile, că administratorii au adus un plus de 165 de milioane de lei și au avut venituri de 484 de milioane de lei. (site news)

Lasă un răspuns