Cea mai mare fabrică producătoare de aluminiu din Europa Centrală și de Est, la un pas de închidere. Peste 5000 de români, pe drumuri

Preşedintele Sindicatului ‘Aluministul’ din cadrul Alro Slatina, Constantin Popescu, a susţinut, vineri, într-o conferinţă de presă, că fabrica este în pericol de a fi închisă în vara acestui an în principal din cauza costurilor cu energia, în preţul căreia sunt incluse şi certificatele verzi. 

Popescu a menţionat că dificultăţile sunt determinate şi de scăderea cotaţiei aluminiului la bursa din Londra, de scăderea vânzărilor în contextul internaţional al apariţiei noului coronavirus, precum şi unor măsuri impuse de SUA şi China pentru importurile de aluminiu.

Cea mai mare fabrică producătoare de aluminiu din Europa Centrală și de Est, la un pas de închidere

‘Alro trece prin momente foarte grele, ne aflăm în situaţia unui colaps datorat mai multor elemente. Unul dintre cele mai importante este că, în ultimii trei ani, preţul la energie a crescut cu 50% peste preţul energiei din Germania, din Franţa, din alte state care au întreprinderi similare. În afară de asta, scăderea preţului LME – ului (cotaţia aluminiului la bursă), care parcă e dictat de cineva, coronavirusul care a dus la scăderea vânzărilor, măsurile impuse de către China şi SUA statelor europene în ceea ce priveşte importurile de aluminiu, au dus ca Alro sa ajungă în această situaţie’, a arătat Popescu.

Liderul sindical a afirmat că de Alro Slatina depind în mod direct 5.000 de angajaţi şi în mod indirect alte 20.000 de persoane. ‘Situaţia este disperată şi, după cum ştiţi, la Alro sunt 5.000 de oameni care depind direct de Alro, iar 20.000 de oameni în amonte şi în aval care trăiesc din existenţa acestei întreprinderi şi fac afaceri cu întreprinderea. Ce ar însemna ca Alro să se închidă: 5.000 de oameni trimişi în şomaj, în sărăcie’, a susţinut Constantin Popescu.

Sindicalistul a mai spus că Alro nu solicită ajutor de stat, ci sumele plătite pentru certificatele verzi.

Citește și Litoralul românesc, preferat de turiști pentru vacanțe, în loc de Italia. Motivul, frica de coronavirus

‘Noi nu solicităm un ajutor de stat, noi solicităm să ni se acorde ceea ce am plătit noi către statul român şi către Uniunea Europeană. Cu toate că, din toţi aceşti bani pe care i-am plătit, ni se returnează decât 75% din suma totală, iar aceşti bani, de fapt, includ compensarea costurilor certificatelor cu CO2. (…)’, a detaliat Constantin Popescu. site news

Lasă un răspuns