Ce trebuie să știm despre scenariul 4

Ce trebuie să știm despre scenariul 4

Raed Arafat anunța duminică seara că România are 1.815 cazuri de infectare cu noul coronavirus. În scurt timp se va depăși numărul de 2.000 de cazuri, situație în care țara noastră va intra în scenariu 4 de alertă.

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, a declarat duminică: „Nu vreau să inducem o stare de panică, pentru că nu avem motive. Trebuie să ne comportăm în așa fel încât să limităm transmiterea acestei boli. Cazurile noi care apar sunt într-un trend așteptat care va face ca mâine, cel mai probabil, să ajungem la depășirea acelei cifre de 2.000 de cazuri care este considerată pragul pentru nivelul 4 de alertă. S-ar putea întâmpla și marți, dar cred că mai probabil mâine”.

„Urgența noastră este să organizăm tratarea pacienților în afara spitalelor, ca să nu suprasolicităm spitalele”, a adăugat el.

Din totalul îmbolnăvirilor, numai aproximativ 20% sunt forme grave care să necesite internarea. Restul de 80% pot fi tratate la domiciliu, sub supraveghere medicală.

Scenariile în România, potrivit unui document de lucru al Ministerului Sănătății, arată că autoritățile și-au definit patru situații în funcție de numărul de cazuri:

  • 0 – 25 de cazuri (scenariul I)
  • 26 – 100 de cazuri (scenariul II)
  • 101 – 2.000 de cazuri (scenariul III)
  • Peste 2.000 de cazuri (scenariul IV)

Scenariul 4 presupune: „Transmiterea sustinuta pe scara larga, cu supraincarcarea sistemului de îngrijiri de sănătate (depasirea capacitatii retelei de boli infectioase in ceea ce priveste numarul de paturi, resursele umane, cat si alte posibile limitari, supraincarcarea sectiilor de ATI, precum si a personalului sanitar in general)”. Obiectivul principal al scenariului 4 este ca pacienții care prezintă forme ușoare ale bolii să fie tratați la domiciliu, pentru a nu suprasolicita inutil sistemul medical.

Cazurile uşoare vor fi izolate şi tratate la domiciliu

În Scenariul 4 propunerea este ca bolnavii de COVID-19 să fie tratați astfel:

  • Cazurile grave şi critice vor fi tratate în spaţii de izolare cu presiune negativă şi secţiile de boli infecţioase din centrele desemnate
  • Cazurile moderate vor fi tratate în spaţii de izolare obişnuite
  • Cazurile uşoare vor fi izolate şi tratate la domiciliu

Măsuri precum interzicerea adunărilor publice unde participă mai mult de 100 de persoane și suspendarea cursurilor în sistemul de învățământ aparțin de asemenea scenariuliu 4, dar ele au fost deja impuse înca din primele scenarii. site news

Lasă un răspuns