Ce trebuie să faci de Crăciun ca să îți meargă bine anul viitor

Creştinii sărbătoresc azi naşterea lui Iisus Hristos, zi plină de tradiţii religioase, obiceiuri populare şi superstiţii. Potrivit tradiției, oamenii născuți în ziua de Crăciun au o viață plină de noroc.

Popoarele creştine, inclusiv cel român, sărbătoresc Naşterea Domnului, Crăciunul, la 25 decembrie. Crăciunul este una dintre cele mai mari sărbători ale creştinilor, alături de Paşti şi Rusalii.

 Tradiția spune că cei născuți  în ziua de Crăciun vor avea noroc în viață. O superstiție populară spune că dacă în ziua de Crăciun ninge, în ziua de Paște va fi vreme frumoasă. Dacă cerul este senin, anul care vine va fi unul roditor. Dacă nu ai împodobit locuința cu crenguțe de vâsc, vei avea ghinion tot anul viitor. Vei avea noroc anul viitor dacă ai vărsat vin pe masă, ai dat de pomană sau ai răsturnat cutia cu chibrituri. Dacă în Ajunul Crăciunului nu ai făcut un cadou cuiva, nu vei avea un an prosper. Pentru a alunga farmecele și duhurile rele, se așează căței de usturoi pe masă și la ferestre.

Ce trebuie să faci în ziua de Crăciun

În dimineața primei zile de Crăciun, oamenii se spală pe față cu apa în care a fost pus un ban de argint, pentru a nu se îmbolnăvi anul viitor. În ziua de Crăciun, superstițiile spun că nu se poartă încălțăminte nouă, pentru a nu atrage ghinionul. În această zi, nu se face curățenie și nici nu se aruncă gunoiul, considerându-se că va fi alungat norocul. Dacă bate vântul de Crăciun, se anunţă ghinion. Dacă faci baie în ziua de Crăciun, vei rămâne curat tot anul. Copiii născuţi de Crăciun sau de Anul Nou sunt norocoşi. În ziua de Crăciun, aşază o nucă şi un bănuţ în apa cu care te speli pe faţă. Se spune că vei avea noroc tot anul şi vei fi sănătoasă. Colindătorii sunt răsplătiți cu colaci de către femei, pentru că locuința să fie îmbelșugată, iar roadele bogate. În același timp, cel care nu primește colindătorii și nu îi recompensează, nu va avea recoltă bună și nici belșug în casă. De Crăciun, superstiţia spune că nu este bine să laşi pe altcineva să închidă uşa, deoarece îţi poate alunga norocul. De Crăciun, aşează pe masă festivă un fir de busuioc, deoarece aduce noroc şi prosperitate. Chiar dacă nu se mai colindă că pe vremuri, este bine să primeşti colindători, deoarece cântecele de Crăciun transmit urări de sănătate, noroc, belşug şi împlinirea dorinţelor. Nu e bine ca între Crăciun şi Anul Nou să se tricoteze, să se coase, să se spele rufele site news.

Lasă un răspuns