Ce somitate medicală spune că e foarte posibil să apară şi în România un caz de coronavirus

Preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila ne dă fiori reci după ce a fost la Geneva, la şedinţa Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. El spune că e posibil să apară un vaccin pentru noul coronavirus din China în şase luni și că România ar fi pregătită să gestioneze cazuri de îmbolnăviri cu virusul din Wuhan. „Cred că suntem pregătiţi, sper să nu fie cazul să trebuiască să apelăm la măsuri de limitare a unei răspândiri a infecţiei în România”, a spus el pentru Mediafax.

Preşedintele Societăţii de Microbiologie a spus că e foarte posibil să apară şi în România un caz de îmbolnăvire cu virusul din Wuhan.„Trebuie să fim pregătiţi să nu apară cazuri secundare, pentru că este foarte posibil să apară şi în România un caz. Nu are importanţă dacă are legătură epidemiologică cu China, important este să putem ţine lucrurile sub control şi să nu se extindă în comunitate”, a spus el.

Este de așteptat creșterea numărului de cazuri, paralela dintre coronavirus și SARS

„Creşterea rapidă a numărului de cazuri este un lucru care este de aşteptat, aş spune. Cu siguranţă, numărul de persoane care sunt infectate este mai mare decât cel care a putut fi identificat până în acest moment, pentru că această boală produce foarte multe infecţii inaparente sau cu o manifestare clinică limitată, iar acest element nu favorizează întotdeauna prezentarea la medic şi diagnosticul.

Citește și anunțul-șoc pentru pensionari făcut de ministrul Muncii despre biletele de tratament.

Deci, pe măsură ce capacitatea de diagnostic va creşte, cu siguranţă şi numărul de cazuri va creşte rapid în perioada următoare. Important este să vedem când acest număr de cazuri noi se va stabiliza şi să sperăm că la un moment dat vom asista la o reducere progresivă până la dispariţia acestui focar epidemic. Așa s-a întâmplat, de fapt, şi cu epidemia cu un alt coronavirus care producea SARS, sindrom acut respirator sever, în anul 2002. În decurs de circa 6 luni lucrurile au revenit sub control şi sperăm ca acel model să fie replicat şi această dată”, a spus Rafila.

Bilanț tot mai sumbru al epidemiei

Cel puțin 425 de persoane au murit ca urmare a infecției cu noul coronavirus în China. Numărul persoanelor infectate a depășit pragul de 20.000, conform bilanțului publicat marți dimineață de autoritățile medicale de la Beijing.

Vezi imagini cu o școală din China transformată peste noapte în spital cu sute de paturi.

În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 64 de noi decese din cauza coronavirusului, toate în provincia Hubei, unde virusul a fost depistat prima oară, a transmis Comisia Națională de Sănătate de la Beijing.

Bilanțul anterior, anunțat luni dimineață, indica 361 de decese și peste 17.000 de cazuri de persoane infectate cu acest virus.

La nivel mondial, peste 20 de țări au raportat peste 130 de cazuri de infecție cu acest virus. Cele mai multe dintre aceste persoane călătoriseră recent la Wuhan sau în alte zone din provincia Hubei sau erau turiști chinezi. site news

Lasă un răspuns