unsplash

Ce se întâmplă cu elevii care, în dimineața examenelor, au o temperatură mai mare de 37,4 grade?

Pe măsură ce evaluarea națională se apropie, o întrebare neliniștește din ce în ce mai tare părinții. Ce fac elevii dacă în dimineața când au de susținut examenele vor avea, din varii motive, temperatura ceva mai ridicată decât limita de 37,3 grade impusă pentru a le fi permis accesul în școală? 

”În legătură cu elevii este o problemă mai complicată, pentru că Bacalaureatul și Evaluarea Națională de anul acesta sunt total diferite decât bacalaureatele și examenele de până acum. Vor da examen numai din materia învățată în primul semestru și dacă nu vor fi lăsați să-și dea examenul anul acesta, la anul nu vor mai da în aceleași condiții examenele și e o mare problemă”, a declarat la Digi24 fostul președinte al Curții Constituționale. Augustin Zegrean.

”Nu este permis accesul persoanelor a căror temperatură corporală, măsurată la intrarea în incintă, depășește 37,3 grade Celsius”

”Ar trebui ca Ministerul Învățământului și în general cei care organizează astfel de examene să găsească soluții. Poate că o soluție ar fi ca cei care sunt depistați cu temperatură în ziua aceea să fie dirijați în alte săli decât cei fără temperatură, de exemplu, dar în niciun caz nu ar trebui înlăturați de la examene, pentru că există această problemă specială anul acesta. În plus, dacă ar da la toamnă examenul, când le-ar trece febra, ar fi o problemă cu repartizarea lor în licee, pentru că locurile s-ar ocupa în liceele bune, facultățile și-ar ocupa locurile, deci ar fi o mare problemă pentru ei. Vor trebui găsite soluții, pentru că dacă acei copii se duc până la școală înseamnă că sunt apți de a da examen”, a adăugat Augustin Zegrean. 

Ministerul Educației și Ministerul Sănătății au dat un ordin comun în care se spune că în unitățile de învățământ „nu este permis accesul persoanelor a căror temperatură corporală, măsurată la intrarea în incintă, depășește 37,3 grade Celsius”, ca urmare a instituirii stării de alertă.

Pe de altă parte, copiii diagnosticați cu COVID-19, pot susține examenul în condiții de siguranță, inclusiv în spitale.

Elevii pot avea o temperatură ridicată din varii motive, inclusiv din cauza emoțiilor

Avocatul Poporului, Renate Weber, s-a arătat îngrijorată de această situație și de faptul că o persoană poate avea febră din varii motive, inclusiv din cauza emoțiilor sau din cauza faptului că și-au petrecut toată noaptea învățând.

”Elevii aceia, dacă vor fi excluși, dacă nu vor fi primiți în sala de examen, strict pentru că au avut în dimineața aceea 37,4 grade, o fi normal? Adică, din punctul acesta de vedere, eu cred că trebuie să ne gândim un pic mai bine. Consecințele, mai ales, sunt cele care mă pun pe mine pe gânduri și-mi dau o stare nu neapărat de bine”, a arătat Renate Weber.

De asemenea, Renate Weber afirmă că a primit foarte multe sesizări în legătură cu măsurarea temperaturii la intrarea în spații închise unde există o aglomerare de oameni. Acestea sesizări sunt în studiu și Avocatul Poporului urmează să ia o decizie dacă să sesizeze Curtea Constituțională. site news


Lasă un răspuns