Ce prevede Ordonanța militară nr 8. MAI: A fost INTERZIS exportul unor produse alimentare, piețele agroalimentare rămân deschise pe durata stării de urgență

Ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, a anunțat că a fost emisă Ordonanța Militară 8, prin care a fost interzis exportul de unor produse agroalimentare, cum ar fi grâul, porumbul, zahărul sau ulei. S-a decis ca piețele agroalimentare să rămână deschise pe toată durata stării de urgență.

”Intrăm într-o perioadă foarte importantă pentru toată creștinătatea. Sunt conștient că mă adresez unui popor majoritar creștin, cu frica lui Dumnezeu. Au venit peste noi momente mai grele decât ne imagineam vreodată. Au adus schimbări majore în viața tuturor. Tragediile au lovit crunt. Stând în casă, evitând pe cât posibil interacțiunile, vom reuși să intrăm mai repede în normalitate. Știu că v-ați dori să fiți la Biserică în noapte de Înviere și la masă cu cei dragi. Dar e mai bine să respectăm prevederile legale ”, a declarat Marcel Vela.

Reguli mai puțin restrictive pentru pescuitul comercial și apicultori


”Nu vrem să avem o explozie a numărului de cazuri. Am suplimentat patrulele. Poliția, jandarmeria, armata, pompierii sunt zilnic în misiuni operative. Cu peste 36.000 de angajați zilnic în misiune. Azi am semnat Ordonanța Militară 8, aprobată de premier. Din această seară e permisă circulația în afara locuinței pentru posesorii de permis de pescuit comercial pentru pescuit și comercializarea produselor. E permisă circulația apicultorilor spre stupină sau pentru deplasarea stupinei. Trebuie dovadă pentru calitatea de apicultor. E permisă circulația în afara locuinței pentru achiziția de autovehicule, piese și reparații auto”, a declarat Marcel Vela.

“Piețele agroalimentare rămân deschise pe toată durata stării de urgență”


“Am prelungit interdicția zborurilor cu Spania pentru încă 14 zile, începând din 14 aprilie. Piețele agroalimentare rămân deschise pe toată durata stării de urgență pentru producătorii care au certificat. Unitățile fito-farmaceutice rămân deschise pe perioada stării de urgență. Există și o anexă despre închiderea totală sau parțială a unor puncte de trecere a frontierei sau deschiderea unora dintre ele. Prin punctele de la granița cu Ungaria se permite intrarea și ieșirea lucrătorilor transfrontalieri cu utilaje agricole. Se exceptează de la măsurile de izolare sau carantinare lucrătorii transfrontalieri de la granița cu Ungaria care nu au simptome specifice infectării cu coronavirus. Se aplică o excepție de la izolare sau carantinare pentru tehnicienii care vin în România pentru instalare, service pentru tehnica medicală.”, a declarat marcel Vela.

“Se suspendă exportul de grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină de grâu, soia, floarea soarelui, ulei, zahăr”

“Pe perioada stării de urgență se interzice și se suspendă exportul următoarelor produse: grâu, orz, ovăz, porumb, orez, făină de grâu, soia, floarea soarelui, ulei, zahăr, produse de brutărie, biscuiți, turte. Procedurile de export aflate deja în derulare se supendă pe durata stării de urgență”, a declarat Marcel Vela.


“Pentru siguranța alimentară se suspendă activitatea de emitere a certificatelor fitosanitare pentru exportul produselor agroalimentare supuse acestor restricții. Pe perioada stării de urgență se suspendă procedurile de vânzare sau cumpărare de pachete majoritare de acțiuni ale companiilor din Sistemul Energetic Național, indiferent de forma de proprietate a acestora”, a declarat Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne. .

Programul magazinelor din zilele premergătoare celor două sărbători pascale, prelungit

”Se recomandă autorităților administrației publice locale și proprietarilor, persoane fizice sau juridice, să monteze dispozitive cu soluții dezinfectante la intrările în imobilele cu destinația de locuințe colective și să dezinfecteze periodic lifturile, casa scărilor și celelalte spații comune din interiorul acestor imobile. În zilele de joi, vineri și sâmbătă, premergătoare celor două sărbători pascale, operatorii economici care comercializează produse agroalimentare își pot prelungi programul de funcționare. Acest lucru în funcție de necesități. Am fost azi martorii unei situații neplăcute la Cluj. Începând de azi, autoritățile competente vor aviza orice transport aerian. Chiar dacă aeroporturile sunt sub autoritatea autorităților județene”, a declarat Marcel Vela.

Dacă veniți în România, veți petrece Paștele în carantină sau izolare”

“ Pentru cei aflați în afara țării. Dacă veniți în România, veți petrece Paștele în carantină sau izolare! Nu ne dorim să aplicăm sancțiun. Sau să facem dosare penale. Acțiuni pentru deplasarea în siguranță a 46 de vehicule cu echipamente medicale. Au intrat ieri 10.500 de persoane, dintre care 5.500 de cetățeni români. Eroi sunt și polițiștii, jandarmii, militarii, alături de personalul medical. Cu toții suntem în aceeași echipă. Ne aflăm în sprijinul colegilor noștri. Facem apel, dragi români, să ne semnalați orice rabat de la reglementările în  vigoare”, a declarat Bogdan Despescu.

” N-au fost sistate ambulatoriile, nici activitățile din spitale “

“N-au fost sistate ambulatoriile. Nici activitățile din spitale. Doar că s-a dat medicului alegerea să opereze un pacient acum sau peste o lună. Sunt afecțiuni, precum tratamentele oncologice, femeile gravide care necesită controale ș.a. care nu pot fi amânate. În alte cazuri, pot fi amânate, inclusiv pentru a proteja pacienții ca să nu vină în spitale unde pot fi expuși. Este o logică. Sper că toți colegii au înțeles această logică. Casele de asigurări nu pot sista plata la ambulatorii”, a declarat Raed Arafat.

“Fac un apel să fie respectate regulile“

Prin ceea ce trecem noi toți este una din lecțiile vieții. Cred că acum este momentul să dovedim capacitatea de a fi disciplinați și uniți. Toți simțim această durere a separării de cei dragi. Eforturile noastre vor duce la rezultate. Dar fac un apel să fie respectate regulile. Gesturile necugetate se pot plăti scump. Chiar dacă nu imediat.

Sportivi campioni s-au oferit să vină alături de colegii lor în stradă. Sunt convins că întreaga Românie resimte aceeași recunoștință față de cei din prima linie care muncesc ceas de ceas. Fac apel la spiritul civic și la dragostea față de țară a celor din diaspora să rămână acolo. Si să-i iubească pe cei dragi de la distanță”, a declarat Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne . site news

Lasă un răspuns