Ce bugetari vor putea cumula pensia cu salariul

Unele categorii de persoane vor putea să lucreze la stat, chiar dacă s-au pensionat. Este vorba de cei care au o pensie mai mică decât salariul minim brut, aleșii locali și naționali, precum și judecătorii CCR.

Acest lucru este prevăzut într-un proiect de lege prezentat membrilor Guvernului de către Violeta Alexandru, ministrul Muncii. Actul normativ reglementează interzicerea cumulului pensiei cu salariul în sistemul public.

Violeta Alexandru, ministrul Muncii, a comunicat că va lua decizia interzicerii cumulului pensiei cu salariul la stat, fără să fie afectate alte drepturi.

„Am prezentat, alături de colegii din Guvern, propunerile Ministerului Muncii pentru modificarea OUG 114/2018, în sensul în care propunerile noastre, bazate pe consultările pe care le-am avut, vin în direcţia, pe de o parte, menţinerii sporurilor la nivelul anului 2019, respectiv a indemnizaţiilor. Am propus ca indemnizaţia de hrană să fie menţinută la nivelul anului 2019, am propus cabinetului să analizăm oportunitatea prevederilor legate de interzicerea cumulului pensiei cu salariul în sistemul public, în sensul în care am propus un mecanism pentru stabilitarea modului obiectiv în care o persoană să poată alege între o pensie şi salariu, în condiţiile în care salariul este din sistemul public. Această opţiune ar urma să se facă în 15 zile. Deci este la latitudinea persoanei să opteze. Am propus ca o persoană a cărei pensie nu depăşeşte salariul minim brut pe ţară să poată realiza acest cumul, astfel încât să nu afectăm categorii care au un nivel de venit redus. Am stabilit că aceste prevederi nu vor fi aplicate astfel încât să afecteze dreptul de a fi ales, aşa cum spun şi hotărârire CCR. Am explicat că măsurile nu se pot aplica aleşilor, respectiv judecătorilor CCR. Am venit cu propuneri clare vizând obligaţia angajatorilor să notifice în 5 zile Casele teritoriale de Pensii în privinţa persoanelor care se află în aceste situaţii. Am stabilit şi o penalitate pentru cei care nu respectă această obligaţie”, a precizat ministrul site news.

Lasă un răspuns